Az Elektron határsértő orosz halászhajó kapitánya hétfő éjjel rádióüzenetben azt közölte, hogy a Barents-tenger orosz gazdasági övezetében a hajót üldöző norvég hadihajókon eltávolítják az ütegek védőburkolatát és tüzet nyitni készülnek az orosz hajóra. Az orosz halászhajó megsértette a nemzetközi halászati szabályokat, és a felelősségre vonás elől két norvég felügyelővel a fedélzetén menekülőre fogta.

Az Elektron nevű orosz halászhajót a nemzetközi halászati szabályok megsértése miatt a norvég parti őrség egyik naszádja a Barents-tenger norvég gazdasági övezetében még szombaton feltartóztatta, majd a Spitzbergák egyik kikötőjébe kísérte átvizsgálásra. Hétfő reggel az orosz hajó fedélzetére két norvég halászati felügyelő ment fel, de az Elektron váratlanul elhagyta a kikötőt, és a felügyelőkkel együtt kihajózott a nyílt tengerre. Norvég őrnaszádok üldözőbe vették, az orosz halászhajó este már 350 tengeri mérföldnyire volt a norvég szárazföldtől, Kirkenes kikötőjétől északkeletre, a norvég hajók még ott is folytatták üldözését, de elfogását erős vihar nehezítette.

Az Elektron legénysége felajánlotta a két norvég halászati felügyelőnek, hogy hagyják el a hajót, ők azonban ezt kategorikusan elutasították, és azt követelték, hogy a halászhajó a norvég hadihajók kísértében térjen Tromse kikötőjébe. Időközben a térségbe több murmanszki halászhajó tartott azzal a szándékkal, hogy megakadályozza az Elektron feltartóztatását.

John Espen Lien, a norvég északi flotta parancsnokságának szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a Barents-tengeri orvhalászat megakadályozása mind Oroszország, mind Norvégia érdeke, a sarkvidéki orosz halászok egyesülete szerint a norvég parti őrség fellépése a Barents-tenger orosz gazdasági övezetében nyilvánvalóan provokatív jellegű. Az egyesület vezetője szerint az orosz gazdasági övezetben és a Spitzbergák körüli nemzetközi vizeken működő halászokat orosz hadihajóknak kellene védelmezniük.

A szóvivő cáfolta, hogy a norvég hajók tűzparancsot kaptak volna.