Kazimierz Marcinkiewiczet bízta meg kormányalakítással szerdán Aleksander Kwasniewski lengyel köztársasági elnök az újonnan megválasztott lengyel parlament első ülését követően, miután benyújtotta lemondását Marek Belka szociáldemokrata kormánya.

Marcinkiewicz - akinek konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártja nyerte a szeptember 25-i lengyelországi parlamenti választásokat az eddig kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetséggel szemben - két hetet kapott arra, hogy megalakítsa kormányát és elnyerje számára a törvényhozás bizalmát. Marcinkiewicz jelenleg tárgyalásban áll az üzleti körökhöz közel álló, liberális jobbközép irányzatú Polgári Platform (PO) vezetőivel a kormánykoalíció megalakításáról.

A megbízott kormányfő, a Szolidaritás egykori tagja, 1992-93-ban oktatási miniszterhelyettes volt, majd 1999-2000-ben Jerzy Buzek jobboldali kormányfő kabinetfőnökeként szolgált. Nyolc éve parlamenti képviselő, az előző törvénykezési ciklusban a privatizációkat felügyelő kincstárügyi bizottság vezetője volt.

Aleksander Kwasniewski államfő elfogadta a Belka-kormány távozási szándékát, egyben megbízta a testületet, hogy az új kormány létrejöttéig intézze a folyamatban lévő ügyeket. Marcinkiewicz már korábban bejelentette, hogy nem lesz ott a Nagy-Britanniában még e hónapban tartandó európai uniós csúcson, amelyen az unió tavaly csatlakozó tíz országának legnagyobbikát, Lengyelországot a leköszönő kormányfő, a szociáldemokrata Marek Belka képviseli.

Az új összetételű parlament alsóháza, azaz a szejm a választások óta szerdán ült össze először. Miután a képviselők letették a hivatali esküt és meghallgatták a távozó kormány bejelentését lemondásáról, az ülést október 26-ig elnapolták, mert egyelőre nem tudtak megállapodni az alsóház új elnökének a személyéről.

A PiS és a PO egyelőre még egymás vetélytársai is, mert Lengyelországban az elnökválasztás második fordulóját vasárnap rendezik meg, és azon a két párt jelöltje, a Pis részéről Lech Kaczynski, a PO képviseletében pedig Donald Tusk mérkőzik meg a legmagasabb közjogi méltóság címének elnyeréséért.

A parlamenti választásokon a konzervatív katolikus PiS a szavazatok 26,99 százalékát, a PO pedig 24,14 százalékát szerezte meg. Így a két párt a 460 tagú szejmben együttesen 288 mandátumhoz jutott.