Reggel szabadul a két elrabolt norvég felügyelő

2005.10.19. 20:53

Csütörtök reggelre halasztották annak a két norvég halászati felügyelőnek a szabadon engedését, akiket egy szökevény orosz halászhajó ragadott magával az orosz felségvizekre.

A norvég halászati felügyelőket a Motovszkij-öbölben, orosz vizeken, de az államhatár közvetlen közelében szállítja át az északi flotta Altaj nevű vontatója az Elektron nevű halászhajóról a norvég parti őrség egyik hajójának fedélzetére - közölte az orosz határőrség murmanszki parancsnoksága szerda este, hozzátéve: a halászhajót csak ezután kíséri be a Tver nehézőrhajó Murmanszk kikötőjébe.

Az Elektron vad viharban, szerda hajnalban menekült az orosz felségvizekre a norvég őrhajók elől, miután szembeszegült azzal a parancsukkal, hogy vitatott halfogási rezsim megsértése miatt, kövesse őket a Barents-tengeri Troms észak-norvégiai kikötőbe.

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter azt ígérte, hogy a halászati felügyelők átadás még szerdán megtörténik, de ezt a vihar késleltette. Médiajelentések szerint a tromsi rendőrfőnök viszont emberrablással akarja megvádolni az Elektron kapitányát. Mindenesetre a két külügyminiszter, Szergej Lavrov és Jonas Gahr Stoere szerdai telefonbeszélgetésén kiemelte az orosz és a norvég hatóságok szoros együttműködését az Elektron körüli bonyodalmak rendezésében.

Az Elektront a Norvégiához tartozó Spitzbergák körzetében tartóztatták fel még szombaton norvég őrhajók, s ellenőröket küldtek a fedélzetére. A halászhajó kezdetben engedelmeskedett a felszólításnak, hogy kövesse az egyik norvég őrhajót Toms kikötőjébe, de vasárnap váratlanul délnek vette az irányt, Murmanszk felé, lényegében túszul ejtve a halőröket.

Orosz részről elismerték, hogy az Elektron kapitánya köteles lett volna engedelmeskedni a norvég parti őrség utasításainak. De egyben jelezték, hogy sohasem fogadták el a Norvégia által, a Spitzbergák körül 1977-ben létesített (csak Kanada és Finnnország által elismert) 200 tengeri mérföldes halvédelmi övezet paramétereit.

Norvég részről rámutattak, hogy az övezet már jó negyedszázada fennáll, s fogási rezsimjét valamennyi hazai és külföldi halászhajóra egyformán érvényesítik. A norvég ellenőrök egyben azzal vádolták az Elektront, hogy szitasűrűségű hálóval bélelte ki nagy hálóit, kifogva az egész kis halakat is. Ráadásul halászati engedélyét már egy korábbi szabálysértés után megvonták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK