Vadakról, folyókról írt verseket Karadzic

2005.10.19. 17:20

47 költeményt tartalmaz Radovan Karadzic új verseskötete. A háborús bűnök miatt keresett volt boszniai szerb vezérnek ez már a harmadik kötete, amit lassan kilencéves bujkálása alatt adnak ki.

Pozarecavban, Slobodan Milosevic szülővárosában mutatták be Radovan Karadzic háborús bűnök miatt keresett volt boszniai elnök új verseskötetét. Kiadója, Slavoljub Obradovic szerint A század bal keble alatt című kötetben 1996-tól a közelmúltig íródott 47 vers található.

A költemények sűrű zöld erdőkről, vadakról, folyókról szólnak. A hágai Nemzetközi Törvényszék által népirtás miatt keresett volt politikus ezzel gyakorlatilag megerősítette, hogy körülbelül hol bujkálhat - Bosznia helyes-völgyes délkeleti térségében -, de lényegi információt nem árul el arról, hogy pontosan hol. Erről kiadója sem volt hajlandó beszélni: "Nem tudom, hogy hol rejtőzik, de ha tudnám, akkor sem mondanám meg soha, senkinek" - mondta. Obradovic azt sem árulta el, hogyan jutottak el hozzá a pszichiáter végzettségű, sajátos stílusú poéta versei. "Ez az én hivatali titkom" - közölte.

Karadzic 1990-ben kapcsolódott be a politikai életbe. Két évvel később a boszniai szerb lázadás élére állt, majd a hároméves véres háborúban a boszniai muzulmánok és horvátok elleni támadásokat vezette. Az ENSZ 1995-ben adott ki ellene elfogatási parancsot, hogy a hágai nemzetközi törvényszék előtt feleljen tetteiért. Később a boszniai ENSZ-békefenntartók 5 millió dolláros (1 milliárd Ft) vérdíjat tűztek ki a fejére - eddig eredménytelenül.

Obradovic, a magánkiadó-vezető, irodalomprofesszor volt a Karadzic és a Milosevic fémjelezte háborús korszak idején. Radovan Karadzic bujkálása alatt már két másik könyve is megjelent - gyermekversek és novellák -, az utóbbi a tavalyi belgrádi nemzetközi könyvvásáron bestseller lett. Korábban bujkálása alatt feleségének írt szerelmes levelei is napvilágra kerültek.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK