Közös román-magyar kormányülést tartanak

2005.10.20. 8:21

15 dokumentumot írtak alá az első román-magyar kormányülésen csütörtökön Bukarestben. Ez az első alkalom, hogy a két kormány közösen ülésezik. A tanácskozáson Gyurcsány Ferenc magyar kormányfőn és román kollégáján kívül több mint harminc magyar és román miniszter, államtitkárok, államtitkár-helyettesek és főosztályvezetők vesznek részt.

Tizenöt megállapodást írtak alá az első román-magyar kormányülést követően csütörtökön Bukarestben. A két kormányfő, illetve a szakminiszterek által aláírt dokumentumok - megállapodások, jegyzőkönyvek és munkatervek - a Nemzeti Fejlesztési Tervek összehangolásától kezdve a kis- és közepes vállalkozások kölcsönös támogatásán, az informatikai együttműködésen és a különböző belügyminisztériumi megállapodásokon át a környezetvédelemig terjednek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ülést követően közölte, a két ország kapcsolatainak jelenlegi légköre tette lehetővé, hogy megállapodás szülessen olyan régóta nyitott kérdésekben, mint a csíkszeredai magyar, illetve a gyulai román főkonzulátus megnyitása, a Gozsdu-örökség rendezése a két kormány által Budapesten létrehozott Gozsdu-közalapítvány révén, illetve a Sepsiszentgyörgyön nyíló magyar kulturális intézet. Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök szerint a mostani együttes kormányüléssel a két ország történelmet írt, Gyurcsány Ferenc pedig kijelentette: büszke arra, hogy román kollégája partnere lehetett ebben a történelmi lépésben.

Több konkrét eredményt is hozott a romániai magyaroknak az első, történelminek nevezhető magyar-román együttes kormányülés - közölte Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke csütörtökön Bukarestben. A romániai magyar politikus, aki egyben a román kormány miniszterelnök-helyettese is, rövid megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel az RMDSZ bukaresti székházában. A találkozó után a konkrét eredmények között említette, hogy megállapodás született a csíkszeredai magyar főkonzulátus megnyitásáról, és fiókintézményt létesíthet a bukaresti magyar kulturális intézet a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön.

Ugyanilyen fontos, hogy a román kormány elkötelezte magát a Sapientia egyetem támogatása mellett, így a magyar kormány finanszírozásával létrehozott erdélyi magyar magánegyetem a jövőben a magyar költségvetési pénzek mellett román állami segítségre is számíthat.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a mostani találkozón, és annak előkészítése során több kétoldalú megállapodást sikerült tető alá hozni, mint a megelőző öt-hét évben együttesen. "Szimbolikus politikát akarunk folytatni, vagy hasznot hozó reális politikát?" - tette fel a kérdést a magyar miniszterelnök, és rögtön válaszolt is azzal a megjegyzésével, hogy azt a politikát minősíti jobbnak a jövő, amelynek több az eredménye. "Azt gondolom, amit ma elértünk, az igazi nagy haladás, ami sok év küzdelmére tesz pontot" - mondta.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar kormány és az RMDSZ kapcsolatát a megoldások keresése jellemzi, az, hogy mindketten sok-sok kompromisszummal az előre lépést szorgalmazzák. Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elismerte, hogy jelenleg elmaradás van a határon túli magyaroknak szánt oktatási-nevelési támogatás kifizetésében, de ígéretet tett arra, hogy az idei támogatást még a karácsonyi ünnepek előtt kifizetik.

Bukarestben délelőtt kezdődött a közös kormányülés, melyen több miniszter és más magas rangú kormányzati tisztségviselő is részt vett. Többek között Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Somogyi Ferenc külügyminiszter, Lamperth Mónika belügyminiszter, Baráth Etele európai integrációs ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal határon túli magyarok ügyeiért felelős politikai államtitkára is részt vett a tanácskozásokon. Ugyancsak a magyar delegáció tagja Magyar Bálint oktatási, Kóka János gazdasági és közlekedési, Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkózásért felelős tárca nélküli miniszter. Az ülés résztvevője Rácz Jenő, az egészségügyi, szociális és családügyi tárca vezetője, Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere, Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi, Kovács Kálmán informatikai, Petrétei József igazságügyi és Veres János pénzügyminiszter.

Az ülésen közös kormányfői nyilatkozat készül, illetve csütörtök déluténra már 15 dokumentumot is aláírtak. A "Bridges into the future" (Hídak a jövőbe) című memorandum a két ország együttműködésének elveit és céljait rögzíti:

- Együttműködési memorandum jött létre a Romániai Kis- és Középvállalkozások és Szövetkezetek Országos Ügynöksége és a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium között.
- Az információs társadalom fejlesztését célzó regionális programok elmélyítéséről és kiszélesítéséről szóló négyoldalú nyilatkozatot a két kormány mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata jegyzi.
- Jegyzőkönyv rendelkezik a Románia Távközlési és Információs Technológiai Minisztériuma és a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési Minisztériuma között Budapesten, 2005. január 14-én aláírt Együttműködési Megállapodás végrehajtásáról.
- Kormányhatározat döntött a Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság harmadik ülése Jegyzőkönyvének jóváhagyásáról, a kormányközi környezetvédelmi együttműködési Egyezmény előírásainak alkalmazására.
- Közös kormányfői nyilatkozat szól az árvízvédelmi együttműködésről.
- Államközi szociális biztonsági egyezményt írtak alá.
- Külön megállapodás szól a magyar-román államhatár rendjéről, az rögzíti a két ország közötti együttműködést és a kölcsönös segítségnyújtást ezen a téren.
- A menekültügy kérdésében együttműködési jegyzőkönyv született a két belügyminisztérium között.
- Kormányhatározat rendelkezik a román-magyar Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról.
- Ugyancsak kormányhatározat született a konzulátusi hálózat bővítéséről.
- Kormányközi egyezmény szabályozza mostantól a Magyar Köztársaság Bukaresti Kulturális Központja és a Budapesti Román Kulturális Intézet működését.
- Aláírták a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és Románia Kulturális és Egyházügyi Minisztériuma közötti kulturális együttműködési Munkatervet a 2006 és 2008 közötti időszakra.
- Technikai egyezményt írtak alá a katonai légi szállítási együttműködésről.