Szabadon engedték csütörtök este a The Guardian brit lap előző nap elrabolt bagdadi tudósítóját - közölte az iraki belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője.

A lap Londonból megerősítette munkatársuk szabadon bocsátását hozzátéve, hogy Rory Carroll sértetlen. A szerkesztőség Carroll apjára hivatkozott, aki beszélt fiával telefonon annak kiszabadulása után. A tudósító már egy iraki kormányépületben van biztonságban - tették hozzá.

Carroll egy állítólagos bagdadi szomszédja arról számolt be egy hírügynökségnek, hogy más szomszédokkal együtt rajtaütöttek azon a helyen, ahol Carrollt elrablói fogva tartották, és kiszabadították őt. Beszámolójának valódiságát egyelőre nem lehetett ellenőrizni.

Carrollt fegyveresek hurcolták el szerdán az iraki fővárosban, röviddel Szaddám Huszein volt elnök perének elnapolását követően. Az ír nemzetiségű tudósító a bagdadi síita Szadrváros negyedben lévő házában szerdán még tv-n megnézte a per kezdetét, majd távozott a szegénynegyedben lévő otthonából. Röviddel ezt követően hurcolták el ismeretlenek szemtanúk állítása szerint - közölte szerdán Londonban a lap közel-keleti szerkesztőségének vezetője, Brian Whitaker. A 33 éves tudósító kilencedik hónapja dolgozik az iraki fővárosban.