Csütörtökön elrabolták, majd nem sokkal később agyonlőtték az egyik ügyvédet azok közül, akik Szaddám Huszeint és bűntársait védik a szerdán Bagdadban indult perben. Szaadun Dzsanabi a Szaddám-rezsim egyik volt főbíróját védte.

Holtan találták meg a Szaddám Huszein volt iraki elnök és hét bűntársa ügyében folyó per egyik védőjét. Szaadun Dzsanabi holttestét egy mecset közelében találták meg alig egy órával azt követően, hogy ismeretlenek elrabolták Bagdad keleti, Ur nevű negyedében lévőú irodájából csütörtök este. A holttestet pénteken azonosították. A férfival két fejlövéssel végeztek elrablói.

Dzsanabi a volt diktátor egyik vádlott-társát, Avad Ahmad al-Bandart, a hajdani elnöki kabinet helyettes vezetőjét, a Szaddám-féle forradalmi bíróság volt vezetőjét védte a perben. Ő az egyike annak a 13 védőügyvédnek, aki a tömeggyilkossággal vádolt Szaddám Huszein és társai szerdán megkezdődött tárgyalásán a teremben ült. Az iraki televízió felvételein mutatták néhányukat, azt azonban nem tudni, hogy Dzsanabi a tévében láthatók között volt-e.

A bírósági tárgyalás öt bírájának és az ügyészeknek a kilétét titokban tartják, nehogy megtorlás áldozatául essenek. Egyedül a főbíró és a főügyész nevét hozták nyilvánosságra Bagdadban, az övékét is csak közvetlenül a per kezdete előtt. A szigorú biztonsági intézkedések nem terjednek ki Szaddám és társainak védőire.

A védő "kivégzése" az első csapás a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette zajló tárgyalásra. Az iraki ügyvédi kamara egyik vezetője szerint Dzsanabi meggyilkolásának súlyos következményei lesznek: eltántoríthatja az ügyvédeket attól, hogy politikai perek vádlottjait védjék.