Ratko Mladic ismerőse Szerbia-Montenegró védelmi minisztere

2005.10.21. 19:44

A szerbia-montenegrói parlament a népirtással vádolt hágai szökevény, Ratko Mladic volt boszniai szerb tábornok régi ismerősét, Zoran Stankovic katonaorvost választotta meg a megüresedett védelmi tárca élére.

A parlament a szerb kormány, illetve Svetozar Marovic javaslatát támogatva tette meg védelmi miniszternek a nyugalmazott orvos-tábornokot, akinek megválasztásáról heteken át zajlott a vita Belgrádban. Az ellenzéki Demokrata Párt ellenezte, hogy a NATO-ba igyekvő ország védelmi minisztériumának élén ne polgári személy legyen, az ugyancsak ellenzéki szerb radikálisok pedig azért tartották elfogadhatatlannak a jelöltet, mert "kiszolgálta" a hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT).

Zoran Stankovic nemzetközi hírű patológus, három éven át a tekintélyes belgrádi katonai kórháznak volt a vezérigazgatója. Sosem titkolta, hogy szakmájánál és tisztségénél fogva sok olyan katonatisztet ismert személyesen, akik jelenleg hágai vádlottak. Nem leplezte azt sem, hogy közeli kapcsolatba került a srebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladiccsal is. Amikor 1994-ben öngyilkos lett Mladic lánya, ő végezte a boncolást. Mladic lelki válságba sodródott, Stankovic pedig megpróbált lelket önteni beléje. Ugyanakkor sokan felemlegették Stankovic kijelentését, miszerint nem jelentené fel Mladicot, ha történetesen találkozna vele az utcán, hanem inkább azt tanácsolná neki, hogy lője főbe magát.

Furcsamód a belgrádi médiának olyan értesülései vannak, hogy Vojislav Kostunica szerb kormányfő éppen azért javasolta Stankovicot miniszternek, illetve Podgorica azért adta rá áldását, mert tőle remélik a Mladic-ügy megoldását. A nyugalmazott tábornok állítólag ezt meg is ígérte Carla del Ponténak, az NT főügyészének, de Stankovic csak annyit ismert el, hogy valóban találkozott a hágai fővádlóval legutóbbi belgrádi látogatása idején.

A vitatható kapcsolatok ellenére Stankovic külföldön is elismert szaktekintély, több nyugati egyetem vendégtanára volt. A katonaorvos több mint egy évtizede az ENSZ szakértője, ebben a minőségében több ezer sírt tárt fel a volt jugoszláv válság hadszínterein, közvetlenül adatokat szolgáltatva Hágának.

Stankovic elődje, Prvoslav Davinic a hadfelszerelések beszerzése miatt kipattant korrupciógyanús botrány miatt mondott le.