Mongólia politikai és katonáinak személyes bátorságát dicsérte szombaton Ulánbátorban Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az ázsiai ország iraki ás afganisztáni szerepvállalására utalva.

Fotó: EPA
Donald Rumsfeld a bátorságot méltatta

Kínai, majd dél-koreai látogatása után Rumsfeld rövid időre megállt a mongol fővárosban, és Irakot, illetve Afganisztánt megjárt katonák népes csoportja előtt elismeréssel adózott a két országban teljesített nemzetközi misszióban betöltött mongol szerepért.

A 2,7 millió lakosú ország ez idő szerint 131 katonát állomásoztat Irakban biztonsági, illetve katonaorvosi megbízatással, és 15 katonája van Afganisztánban, akik a helyi erők kiképzésében vesznek részt.

Az iraki Hillában tavaly februárban mongol katonák egy gyanúsan közlekedő járművet felfedezve és vezetőjét lelőve sikeresen akadályoztak meg egy öngyilkos robbantásos merényletet.

A korábbi kommunista ország kormánya amerikai pénzügyi és kiképzői segédlettel ötezer fős békefenntartó erőt hozott létre.

Rumsfeld, aki mostani programjából törölte a Mongóliával szomszédos Kazahsztán felkeresését, Ulánbátorból Litvániába utazik tovább, hogy részt vegyen egy Ukrajnával foglalkozó NATO-tanácskozáson.