A fegyvervásárlás mellett szavaztak a brazilok

2005.10.24. 6:50

Vasárnap lezajlott a szabad fegyverkereskedelem megtiltásával kapcsolatos népszavazás Brazíliában. A többség a tiltás elutasítása mellett voksolt.

A brazilok népszavazáson utasították el vasárnap, hogy megszűnjön országukban a fegyverek szabad vásárlása. A referendumon a szavazásra jogosultak 78 százaléka vett részt, és a voksok 99,52 százalékának összeszámlálása után 63,9 százalékos fölényben voltak azok, akik nemet mondtak a kérdésre, hogy be kell-e tiltani Brazíliában a fegyverek és lőszerek kereskedelmét. A tilalom pártolói azzal érveltek, hogy az országban évente 40 ezer embert lőnek le, és a világban ennél csupán csak egy ország áll rosszabbul: Venezuela.

A fegyverkereskedelem megtiltásáért indított kampány egyik vezetője szerint a nemmel szavazók nem a fegyverekre mondtak igent, hanem az ellen tiltakoztak, hogy a kormány keveset tesz az állampolgárok biztonságáért. Két hónappal ezelőtt még 81 százalék támogatta a fegyverkereskedelem tilalmát, ami azt mutatja, hogy a braziloknak csak kevesebb mint 20 százaléka hisz igazán a fegyverek erejében - mondta Antonio Rangel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK