Újabb norvég-orosz konfliktus a Spitzbergáknál

2005.10.24. 18:53

Norvég őrhajók hétfőn újabb két orosz halászhajót tartóztattak fel a Spitzbergák körüli halvédelmi szabályok megsértése miatt, egy héttel egy másik orosz halászhajó botrányos hazaszökése után.

A Gorbacsov kapitány nevű halászhajót és a Dmitrij Pokramovics hűtőhajót halátrakodás közben tartóztatták fel a norvég Medve-szigetek közelében, és a Spitzbergák fő településére, Longyearbyenre kísérték őket kihallgatás céljából. A norvég parti őrség szerint az orosz halászhajó anélkül rakta át a halat a hűtőhajóra, hogy előzetesen értesítette volna erről a norvég hatóságokat, ami súlyos szabálysértés.

A halászhajó kapitánya eleinte nem engedelmeskedett a norvég őrhajók utasításának, és a huzavona kiterjedt a két ország diplomáciájára. Hétfő este a moszkvai külügyminisztériumba kérették a norvég ügyvivőt, és közölték vele: az újabb feltartóztatás nem használ a kétoldalú kapcsolatok légkörének, és megint csak az orosz halászhajók Spitzbergák körüli tevékenységének záros határidőn belüli megnyugtató szabályozását diktálja. Norvégia 1977-ben terjesztette ki a Spitzbergák körüli halvédelmi övezetét, de ennek paramétereit Oroszország sohasem fogadta el.

Az Elektron nevű orosz halászhajó a múlt héten hazamenekült orosz felségvizekre a norvég őrhajók elől, miután szembeszegült azzal a parancsukkal, hogy kövesse őket Tromsoe észak-norvégiai kikötőbe a Spitzbergák körüli halfogási rezsim megsértése miatt.

Az orosz-norvég halászati vegyes bizottság éppen Kalinyingrádban ülésezik - jegyezte meg a moszkvai tárca, amely részletes tájékoztatás kért a norvég hatóságoktól az újabb incidensről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK