Norvégia megbírságolja a törvénysértő orosz halászhajókat

2005.10.25. 19:43

A norvég hatóságok kedden tetemes pénzbírság kifizetésének garantálását szabták a Barents-tengeri Medve-sziget közelében lefoglalt két orosz halászhajó elengedésének feltételéül .

A Gorbacsov kapitány nevű halászhajó tulajdonosának 307 ezer, a Dmitrij Pokramovics nevű szállító-hűtő hajó tulajdonosának pedig 461 ezer dollárnyi zálogot kell letennie - mondta Rune Baard Hansen, a Spitzbergák alkormányzója az ITAR-TASZSZ-nak, jelezve, hogy a bírság pontos összege még meghatározásra vár.

Ha az orosz hajótulajdonosok nem adnak fizetési garanciákat, akkor a két halászhajó nem hagyhatja el a norvég területi vizeket - tette hozzá Hansen. Ezzel arra utalt, hogy a Gorbacsov kapitány nem csupán a Spitzbergák körüli tágas halvédelmi övezetben, hanem a Medve-sziget 12 mérföldes körzetében rakodott át halat a Dmitrij Pokramovicsra, amit feltétlenül előre be kellett volna jelenteniük.

Norvég őrhajók hétfőn felszólították a két orosz hajót, hogy kövessék őket a Spitzbergák fő településére, Longyearbyenre. De ők ezt elutasították, mert álláspontjuk szerint nem követtek el kihágást. Ezért maradtak horgonyon a Medve-sziget közelében, míg fedélzetükön norvég katonák őrködtek, s közelükben két őrnaszád strázsált. Közben a két ország diplomáciája vitatta az ügyet, amely terítékre került halászati vegyes bizottságuk kalinyingrádi ülésén is.

A múlt héten az Elektron nevű orosz halászhajó hazamenekült a norvég őrhajók elől, miután szembeszegült azzal a parancsukkal, hogy kövesse őket Tromsoe észak-norvégiai kikötőbe a Spitzbergák körüli halfogási rezsim megsértése miatt. Norvégia 1977-ben terjesztette ki a Spitzbergák körüli halvédelmi övezetét, de ennek paramétereit Oroszország sohasem fogadta el.