Szerbia pozitív lépéseket tesz Hága irányába

2005.10.26. 19:12

Letartóztattak Szerbiában kilenc férfit, akiket Koszovóban elkövetett háborús bűnökkel vádolnak; szakértők arra számítanak, hogy a szerdai hatósági intézkedést további letartóztatások követik.

A kilenc letartóztatott közül hat aktív rendőr. A gyanúsítottak 1999 márciusában a koszovói Suva Reka településen a vádak szerint meggyilkoltak 48 albán polgári személyt, köztük négy csecsemőt, tizennégy 15 éven aluli gyermeket és egy százéves asszonyt - egy albán család tagjait. Az áldozatok tetemét a Belgrád melletti batajnicai rendőri gyakorlótéren, tömegsírba földelték el.

Hasonló tömegsírokat további két szerbiai helyszínen találtak 2001 tavaszán. A tömegsírok koszovói albán polgári áldozatok holttestét rejtették. Olyan tetemekről van szó, amelyeket a koszovói válság utolsó napjaiban szállítottak hűtőkocsikkal a tartományból Szerbia belsejébe, hogy elrejtsék a bevonuló NATO-csapatok elől a szerb rendőrök és katonák kegyetlenkedéseinek nyomát. A három tömegsírban talált kivégzettek holttestét a szerb hatóságok folyamatosan adják át a hozzátartozóknak a koszovói ENSZ-kormányzat közvetítésével. Mintegy kétszáz holttest egyelőre azonosítatlan.

A elmúlt években a belgrádi sajtó időről időre felemlegette, hogy a milosevici uralom egyik legbrutálisabb bűntényének tettesei sehogyan sem kerülnek bíróság elé. Most azonban a téma szakértői arra számítanak, hogy a szerdán bejelentett első letartóztatásnak lesz még folytatása, mivel a mostani letartóztatásokkal megnyílik a batajnicai tömegsír "titka".

Natasa Kandic, a múlt háborús bűntényeinek feltárásában jeleskedő belgrádi Humanitárius Jogi Alap (FHP) nevű szervezet elnöke szerint a Suva Reka-i bűnténynél is jóval súlyosabb, jól szervezett tömeggyilkosság miatt kezdődnek majd eljárások. Az FHP adatai szerint Jugoszlávia NATO-bombázása idején Suva Reka térségéből a szerb karhatalmisták több mint 25 ezer albánt űztek el, és közülük ma is több mint háromszázan vannak még az eltűntek listáján.

Sonja Biserko, a szerbiai Helsinki-bizottság vezetője szerint a letartóztatások azt jelzik, hogy Szerbia mégis szembe mer nézni a felelősséggel. "Ez jelentős lépése a szerb kormánynak, és rendkívül fontos a Koszovó státusáról folytatandó tárgyalások szempontjából is. Az intézkedés ugyanakkor sokat késett" - mondta a jogvédő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK