Társadalomkutatók szerint Vajdaság válsággóccá válhat

2005.10.27. 18:30

Egy ismert újvidéki társadalomkutató intézet vezetője arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy rendkívül aggasztó ütemben gyűrűznek a Vajdaságban a nemzeti kisebbségekkel és az etnikumok közötti incidensekkel kapcsolatos problémák, s ha a hatóságok nem állják ennek útját, válsággóccá válhat a tartomány.

"Ha ez a folyamat folytatódik, átlépünk egy olyan vonalon, ahonnan nehéz lesz visszatérni. Csalódott vagyok az illetékes állami szervek megfelelő intézkedéseinek hiánya miatt" - mondta a Beta belgrádi hírügynökségnek Aleksandar Popov, a regionalizáció társadalmi és politikai hatásait kutató újvidéki központ (CR) igazgatója.

Popov elvárta volna, hogy az állami szervek "készültségbe" helyezik magukat, a Vajdaságban valamilyen csoport alakul az állami szervek és a kisebbségi szervezetek képviselőiből, hogy állandó jelleggel foglalkozzanak ezzel a problémával. "Ha nem állítjuk meg ezt a folyamatot, a Vajdaság válsággóccá válhat" - figyelmeztetett Popov, aki szerint az állami szervek tétlensége széles teret kínál arra, hogy manipuláljanak ezzel a kényes kérdéssel, és ezzel még rosszabbá válik a helyzet.

A CR igazgatója felszólította Újvidék radikális polgármesterét, Maja Gojkovicot, hogy ítélje el és festesse át a tartományi székvárosban megjelent magyargyűlölő falfirkákat, mutasson példát ezzel a város többi lakójának, és üzenje meg nekik, hogy hasonló cselekményeket nem fog megtűrni. Emlékeztetett arra, hogy elődje, Borislav Novakovic ezt megtette.

A VMSZ követelése és az újvidéki falfirkák nem kerülték el a belgrádi média figyelmét, de a sajtót még ennél is jobban foglalkoztatja mostanság az, hogy az egyetlen szerbiai horvát párt, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségének elnöksége kedden éles hangú nyilatkozatban sérelmezte a jogtiprásokat és a horvátok hátrányos megkülönböztetését. Ezzel kapcsolatosan elhangzottak olyan vélemények is, hogy a horvátok a "magyar receptet" követik, hogy felhívják magukra a nemzetközi közösség figyelmét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK