Holbrooke: A NATO nem akarta elfogni Karadzicot

2005.10.30. 16:19

Richard Holbrooke, Washington egykori balkáni békealkusza a boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény egyik hiányosságának tartja, hogy nem lett maradéktalanul végrehajtva, legfőbbképpen azért, mert a NATO nem akarta elfogni a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb elnököt, Radovan Karadzicot.

Holbrooke a daytoni egyezmény egyik értelmi szerzője volt, és a megállapodás tizedik évfordulójának alkalmából nyilatkozott róla a Dnevni Avaz című szarajevói napilapnak. Az interjúban közölte, hogy a daytoni megállapodás leállította a boszniai háborút, de az egyezménynek voltak hiányosságai. A legnagyobb közülük az, hogy az egyezmény nem lett maradéktalanul végrehajtva.

"Ennek az az oka, hogy a NATO nem kívánta elfogni Karadzicot 1996-ban, amikor zöld Mercédeszével parkolt a palei irodája előtt. A NATO-csapatokat irányító amerikai tengernagy akkoriban megtagadta az utasítás végrehajtását, amit Bill Clinton akkori amerikai elnök parancsmegtagadásnak minősített" - vallott a kilenc éve történt eseményekről az egykori amerikai külügyér, aki szerint Washington a közeljövőben egy sor intézkedést fog hozni, hogy megszilárdítsa Boszniát.

Forrás: EPA
Richard Holbrooke

Holbrooke a daytoni megállapodás tévedésének nevezte azt, hogy a szerb entitás "Szerb Köztársaság" (RS) nevet kapta. A politikus "maffiacsoportnak" tartja az RS jelenlegi legnagyobb kormánypártját, a Szerb Demokrata Pártot (SDS). Az SDS-t be kell tiltani, mert aláássa a daytoni egyezményt - mondta Holbrooke, aki szerint a pártalapító, Radovan Karadzic jelenleg valamilyen kolostorban bujkál Montenegró és Szerbia határán.

Richard Holbrooke úgy vélte, hogy Szerbia-Montenegró nem valódi ország, a két tagköztársaság "frigye" nyomás alatt született, és Montenegró függetlenedni fog. Koszovónak is független állama kell válnia, és "ostobaságok" azok az állítások, amelyek szerint ez megingatná a térséget, kiszakítaná Boszniából az RS-t - szögezte le az amerikai politikus.

KAPCSOLÓDÓ CIKK