Még titok a lengyel koalíciós tárgyalások eredménye

2005.10.30. 23:41

Véget értek vasárnap este a lengyel parlamenti választásokon győztes jobbközép pártok felújított kormányalakítási tárgyalásai, a megbeszélést követően azonban a küldöttségek anélkül távoztak a helyszínről, hogy a koalíciós kormány létrehozását célzó eszmecsere eredményéről nyilatkoztak volna a sajtónak.

A gdanski érseki palotában rendezett megbeszélésen a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt és a piacpárti, liberális Polgári Platform (PO) vezetői vettek részt. A PiS-t Kazimierz Marcinkiewicz kijelölt miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski pártelnök és Marek Jurek, a lengyel alsóház (szejm) elnöke képviselte, míg a PO részéről Donald Tusk pártelnök és a miniszterelnök-helyettesi tisztség várományosaként számon tartott Jan Rokita tárgyalt a lehetséges koalíciós kormányról. A megbeszélést követően a résztvevők gépkocsin szélsebesen elszáguldottak az érseki palotából, anélkül, hogy a tárgyalás eredményéről nyilatkoztak volna a sajtó képviselőinek.

Vasárnap egyszer már eredménytelennek bizonyultak a legújabb erőfeszítések a jobbközép koalíciós kormány megalakítására: a PiS elutasította a PO által aznap támasztott feltételeket a koalíciós tárgyalásokhoz való visszatéréshez. A felek ezután mégis a tárgyalások felújítása mellett döntöttek.

Marcinkiewicz korábban jelezte, hogy a PiS kész hétfőn bejelenteni egy kisebbségi kormány megalakítását, amennyiben a PiS nem tud megállapodásra jutni a vitás kérdésekről PO vezetőivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK