A BT elfogadta a Szíria elleni határozatot

2005.10.31. 17:21

Egyhangúlag elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn azt a határozatot, amely felszólítja Szíriát, hogy teljes mértékben működjön együtt a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolását vizsgáló nemzetközi bizottsággal.

A külügyminiszteri szintű ülésen a BT mind a 15 tagállama igennel szavazott az amerikai-brit-francia kezdeményezésű határozatra. A dokumentum a beterjesztők eredeti terveitől eltérően egyelőre még nem fenyegeti szankciókkal Damaszkuszt arra az esetre, ha az megtagadja az együttműködést, csupán "további lépés fontolóra vételét" helyezi kilátásba "szükség esetére".

Az 1636. számú határozatot ugyanakkor az alapokmány VII. cikkelyére hivatkozva hozták meg, amely alapján a világszervezet szankciókat rendelhet el, sőt erőt alkalmazhat, ha úgy látja, hogy veszélybe került a béke, illetve agresszió veszélye áll fenn.

Az ENSZ vizsgálóbizottságának múlt heti jelentése szerint magas rangú libanoni és szíriai tisztségviselőket is felelősség terhel a volt libanoni kormányfő és húsz másik ember életét kioltó február 14-i bejrúti pokolgépes merényletért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK