Feltehetően Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnök lesz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új elnöke. Platzek a hétfőn visszavonulását bejelentő Franz Müntefering utódja lehet. Müntefering - aki az alkancellári és munkaügyi miniszteri poszt várományosa volt az új kormányban - hétfői távozása válságba sodorta az SPD-t, és bizonytalanná tette a német nagykoalíciós tárgyalásokat is.

Valószínűleg Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány 51 éves miniszterelnöke lesz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új elnöke. Platzeck megerősítette, hogy pártelnök kíván lenni, de a brandenburgi miniszterelnöki posztot sem kívánja feladni. A hír azután terjedt el, hogy néhány vezető szociáldemokrata szűk körű megbeszélést tartott a szociáldemokrata pártban kialakult válság megoldásáról.

A krízist az okozza, hogy előző nap Franz Müntefering, a párt elnöke bejelentette: az alig két hét múlva esedékes karlsruhei SPD-kongresszuson nem kívánja magát ismét jelöltetni a pártelnöki posztra. Müntefering hétfőn vereséget szenvedett a párt második számú posztjáért folyó versenyben: a pártvezetőség nem az általa favorizált Kajo Wasserhövel országos ügyvezetőt jelölte a főtitkári posztra, hanem a balszárnyhoz sorolt Andrea Nahlest.

A szűk körű megbeszélésen részt vett Kurt Beck, Rajna-Pfalz tartomány kormányfője is, akit szintén esélyesnek tartottak a váratlanul megürült pártelnöki posztra. A Platzeck-Beck versengést valószínűleg az döntötte el, hogy márciusban Rajna-Pfalzban tartományi választás lesz, Beckre szükség van a tartományban.

Platzecket már jó ideje úgy emlegették, hogy a szociáldemokraták elnöke, kancellárjelölt lehet. Ennek az időnek az eljövetelét azonban későbbre, 2008-2009-re tették. A kedd esti hírek szerint Platzeck élvezi az összes tartományi SPD-szervezet támogatását.

Müntefering visszavonulási szándéka komoly válságba sodorta az SPD-t, és bizonytalanná tette a nagykoalíciós kormányzás esélyeit. Felvetődött, hogy Németországban hamarosan esetleg újabb országos választást kell tartani. Müntefering ugyanis eredetileg alkancellár és munkaügyi miniszter lett volna az esetleges nagykoalíciós kormányban. A lépésre mintegy válaszul Edmund Stoiber, a CDU testvérszervezetének (CSU) elnöke, bajor kormányfő, nem figadta el a gazdasági és technológiaügyi miniszter posztját. Erre a posztra az újabb jelölt Michael Glos, a Bundestagban helyet foglaló CSU-s tartományi csoport vezetője lehet.

Nahles jelölése a felszínre hozta azokat a mélyben lappangó, de nyílt illojalitásba át nem csapó ellenéteteket, amelyek jelen vannak Gerhard Schröder volt SPD-elnök és hivatalából távozó kancellár piacgazdasági reformjainak 2003-as meghirdetése óta. A vita azon folyik, hogy mennyi gazdasági liberalizmus és megszorító intézkedés viselhető el a társadalmi igazságosságot is hirdető szociáldemokrata párttól, mennyire lehet centrista egy baloldali párt. A vitát nemzedéki problémák és a vezetési stílus kérdései is megterhelik.

A szociáldemokraták sorozatban vesztették el a tartományi választásokat, s a május 22-i észak-rajna-vesztfáliai kudarc után Schröder és Müntefering az előre hozott országos választás gondolatával állt elő, mondván: felhatalmazást akarnak kapni reformpolitikájuk folytatására. A szeptemberi-októberi választásokon az SPD a mélyből felkapaszkodva 34,2 százalékot ért el, de egy százalékponttal többet szereztek a konzervatív uniópártok (CDU/CSU). Egyikük sem volt képes önerőből koalíciókat összekovácsolni, így egymással kezdtek el tárgyalni nagykoalíciós kormány alakításáról. A nagykoalíciós tárgyalásokat november 12-én kellene befejezniük, a kancellár megválasztására tíz nappal később kerülne sor. A kancellári poszt várományosa Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke.