Több mint hétmilliárd dollárt kér a kongresszustól az amerikai elnök, hogy az ország felkészülhessen egy esetleges  madárinfluenza-járványra. A pénzt vakcinák beszerzésére, gyógyszerek felhalmozására és új vakcinák kifejlesztésére költenék. Eközben Oroszországban tizenegyre emelkedett a fertőzés által érintett területek száma, Románia pedig bevezette a járművek fertőtlenítését a határokon.

George Bush amerikai elnök több mint hétmilliárd dollárt kér a kongresszustól egy esetleges  madárinfluenza-járvány kitörésére való felkészülés céljára. Az amerikai elnök, akit éles bírálatok értek a Katrina hurrikánra való felkészülés fogyatékosságai miatt, kedden a Nemzeti Egészségügyi Intézetben vázolta fel, hogy milyen intézkedéseket tervez a kormány egy járvány esetére. Bush szerint senki sem tudhatja, hogy a halálos influenza hol és mikor üti fel a fejét, ezért időben fel kell készülni rá.

Az elnök szerint az Egyesült Államoknak megfelelő mennyiségű vakcinát kell tárolnia és vészhelyzet esetén szövetségi, állami és helyi szinten is fel kell készülni az azonnali cselekvésre. Közölte, hogy 1,2 milliárd dollárt a kormány mintegy húszmillió adag vakcina beszerzésére fordít a madárinfluenza jelenlegi H5N1 variánsa ellen, egymilliárd dollárt további gyógyszerek felhalmozására, amelyek enyhítik a madárinfluenza tüneteinek a súlyosságát, 2,8 milliárd dollárt új vakcinák kifejlesztésére szánnak a kialakuló új változatok ellen, 583 millió dollár az államok és a helyi hatóságok felkészítését segíti.

Járműfertőtlenítés a román határon

A román hatóságok valamennyi romániai határátkelőhelyen kötelezővé tették az áthaladó gépjárművek fertőtlenítését a madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében. A fertőtlenítésért a Magyarországról történő kilépéskor gépjármű-kategóriánként eltérő, régi lejben meghatározott összeget kell fizetni. Egy új lej tízezer régi lejt ér.

Eközben az afrikai állategészségügyi szolgálatok a ruandai fővárosban, Kigaliban tartottak kongresszust, amelyen sürgették, hogy állítsák fel a madárinfluenza-figyelő hálózatot a járvány esetleges érkezésére. Az afrikai országok többsége már kiépítette a marhavész felszámolását célzó infrastruktúráját, amelyet most a madárinfluenza-fenyegetéshez kellene alkalmazni - hangzott el a konferencián.

Az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO) már többször figyelmeztetett, hogy Afrikát és a Közel-Keletet a madárinfluenza-járvány terjedésének veszélye fenyegeti, és az ellenőrizetlen járvány növelné egy emberre veszélyes új vírus megjelenésének kockázatát.

Oroszországban időközben tizenegyre emelkedett a madárinfluenza-fertőzés által érintett területek száma, tizenkilenc másik övezetben pedig valószínűleg ugyancsak felütötte megjelent a vírus. A moszkvai egészségügyi minisztérium keddi bejelentése szerint a fertőzés két szibériai és öt urali körzetet érint, valamint két területet a közép-oroszországi Tambov körzetében és egyet a Moszkvától délre fekvő Tula környékén. Az orosz mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi osztálya szerint a laboratórium vizsgálatok megerősítették a H5N1 vírus jelenlétét egy további Ural-vidéki településen, Satrovóban is. Orosz szakértők feltételezése szerint a madárinfluenza vírusát Kínából érkező vándormadarak hurcolhatták be Oroszországba.