Agyonlőttek egy ismert volt ügyvédet Amszterdamban a nyílt utcán hétfő este. A férfi valószínűleg alvilági leszámolás áldozata lett. Az ügyvéd néhány éve egy helyi drogbáró védője volt, állítólag a közelmúltban a rendőrséget is értesítette arról, hogy életét veszélyben érzi.

Az alvilággal is kapcsolatban állt volt ügyvédet lőttek le a nyílt utcán Amszterdamban. Evert Hingstet lakása közelében, egy terepjáróból lőtték fejbe. A bűntényt gyerekek is láthatták, ugyanis a közelben egy játszótér is található. A tettesek ismeretlenek, a rendőrség nyomozást indított.

Hingst kedden a De Telegraaf újságírójának adott volna interjút korábbi tapasztalatairól. Az ügyvéd néhány éve mások mellett egy helyi drogbáró védője volt, és a lap szerint a közelmúltban a rendőrséget is értesítette arról, hogy életét veszélyben érzi. Egy pénzmosási ügy kapcsán állítólag maga is vizsgálat alatt állt, idén kilépni kényszerült az ügyvédei kamarából, és felhagyni jogászi tevékenységével.

A holland televízió internetes oldalán található összeállítása szerint a kilencvenes évek kezdete óta alig telt el év Hollandiában, hogy alvilági leszámolásoknak ne lett volna halálos áldozata. Csak tavaly négy ilyen jellegű gyilkosság történt, mások mellett egy egykori kick-box világbajnokot, Nordin Ben Salahot sebesítettek meg lőfegyverrel halálosan.

Amszterdam volt a színhelye - pontosan egy évvel ezelőtt - az elmúlt évek egyik legnagyobb port felverő gyilkosságának, az iszlám visszásságait széles körben megismertetni igyekvő Theo Van Gogh rituális jellegű megölésének is. Az mindazonáltal politikai színezetű gyilkosság volt, és a bevándorlással kapcsolatos problémákat hozta felszínre. A múlt században még viszonylag békés holland hétköznapokat azonban - amelyeket Pim Fortuyn populista pártvezér három évvel ezelőtti meggyilkolása kavarta fel alaposan - újabb feszültséggel töltötte meg.