Moszkva kész uránt dúsítani Irán számára

2005.11.03. 19:06

Oroszország felajánlotta Iránnak, hogy uránt dúsít a busehri atomerőmű számára egy közös vállalkozás keretében - erősítették meg az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) berkeiben csütörtökön.

Az elképzelés szerint olyan vegyes vállalatot hoznának léte, amely Oroszországban dúsítaná az Iránban bányászott és elsődlegesen átalakított uránt, amelyet aztán iráni polgári atomlétesítményekben használnának fel - mondta egy orosz tisztségviselő.

Mindamellett Irán csak egy atomfűtőanyagot értékesítő vállalat társtulajdonosa lenne, nem pedig urándúsító üzemeké - magyarázta a terv finomságait a bennfentes az Interfaxnak, hozzátéve: így szavatolhatnák az atomsorompó-rendszer betartását, és Irán megalázása nélkül oldhatnák meg az atomprogramja körüli válságot.

Irán értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy folytatja a kezdeti uránfeldolgozást iszfaháni nukleáris telepén. Ennek augusztusi újraindítása késztette az Európai Uniót, pontosabban Franciaországot, Németországot és Nagy-Britanniát az Iránnal folytatott tárgyalások megszakítására.

Az orosz terv szerint Irán csak uranium-hexafluoridot (UF6) állítana elő Iszfahánban. Ezt Oroszországba szállítanák és ott dúsítanák az orosz-iráni vegyes vállalat keretében, a NAÜ ellenőrzése alatt. Ezzel elkerülhető lenne, hogy Irán maga végezze a dúsítást, ami elvileg képessé teheti atombombához szükséges hasadóanyag előállítására.

Oroszország atomerőművet épít az iráni Busehrben. A jelenlegi megállapodások szerint Oroszország szállítana nukleáris fűtőanyagot ennek jövőre esedékes üzembe helyezéséhez, majd a kiégett fűtőelemeket visszaszállítanák Oroszországba.