Gyújtogatott és kirakatokat zúzott be az argentínai Mar del Platában több száz ember, és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel is. A rendbontók George Bush látogatása ellen tiltakoztak, aki az Amerikai Államok Szervezete csúcsértekezletére érkezett az üdülővárosba.

Erőszakba torkollott az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) állam- és kormányfőinek pénteken Argentínában megnyílt kétnapos csúcsértekezletének helyszínén tartott tömegtüntetés. Kirakatokat zúzott be, fosztogatott és rohamrendőrökkel tűzött össze a több száz rendbontó a csúcsnak otthont adó Mar del Plata üdülőhelyen.

A zavargások néhány órával azután törtek ki, hogy egy több mint tízezres tömegtüntetésen távozásra szólították fel George Bush amerikai elnököt, aki egy pánamerikai - Alaszkától a Tűzföldig terjedő - szabadkereskedelmi övezet kialakításának tervével érkezett az argentin fővárostól, Buenos Airestől 400 kilométernyire délre fekvő városkába.

A békés tüntetők között az egykori futballsztár, Diego Maradona is megjelent. A tüntetőkhöz Hugo Chavez venezuelai elnök intézett beszédet, amelyben kijelentette: megakadályozza az amerikai szabadkereskedelmi övezet (FTAA) kialakítását és legyőzi az Egyesült Államok imperializmusát a csúcstalálkozón.

A randalírozók felgyújtottak egy banképületet és egy távközlési vállalat irodáját a város egyik sugárútján, néhány utcasaroknyira attól a luxusszállótól, ahol a csúcstalálkozót megrendezik. A tömeg emellett üzletek kirakatait zúzta be, fosztogatott és összetűzésbe keveredett a kivezényelt rohamrendőrökkel is. Az arcukat kendővel eltakaró, botokkal és csúzlikkal felszerelkezett rendbontók felgyújtották a feltört üzletekből, irodákból az úttestre kihordott bútorokat, lángoló barikádot emelve a rendfenntartó erők elé. A rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel próbálták megfékezni a dühöngőket. A rendőrség szerint 20 ember megsérült, 64-et őrizetbe vettek a randalírozók közül.

A csúcstalálkozót szigorú biztonsági intézkedések kísérik. 8 ezer rendőrt helyeztek készenlétbe, a városrészt, ahol a konferencia zajlik, lezárták. A part mentén a haditengerészet hajói járőröznek, a levegőben helikopterek köröznek.