Fegyveres kalózok támadtak meg egy luxushajót a szomáliai partok közelében. A 600 utassal ás 160 főnyi személyzettel Kenya felé tartó hajónak sikerült elmenekülnie. Egy ember könnyebben megsérült.

Kalózok támadtak szombaton egy európai turistákat szállító luxushajóra a szomáliai partok közelében - közölte a kenyai tengerészmentő szolgálat (SAP) és a hajót üzemeltető társaság. A Seabourn Cruise Lines Bahama-szigeteken bejegyzett 10 ezer tonnás MV Seabourn Spirit nevű hajója az egyiptomi Alexandriából a kenyai Mombasa felé tartott. Az óceánjárót két - más forrás szerint három - kis csónakból támadták meg a fegyveres kalózok. A kapitány leadta a vészjelzést és kikapcsolta a rádióösszeköttetést, hogy a támadók ne tudják bemérni a hajót, majd kihajózott nyílt tengerre. A kalózok végül abbahagyták az üldözést.

Deborah Natansohn, a hajótársaság elnöke a CNN rádiónak elmondta, hogy a támadás során egy ember könnyebben megsérült. A hajón 600 utas és 160 főnyi legénység utazott.

A hajó egyik kanadai utasa, Mike Rogers a vancouveri CKNW rádiónak elmondta, hogy a kalózok géppisztollyal és rakétagránáttal támadták meg a hajót. Mint mondta, mindegyik, körülbelül 3,5 méteres csónakban négyen vagy öten ültek. A kapitány mindent megtett, hogy távol tartsa a kalózokat a hajótól, de nem értesítette az utasokat a vészhelyzetről - mondta.

A támadás két nappal azután történt, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja figyelmeztetett, hogy elszaporodtak a kalóztámadások a térségben; emiatt nehézségekbe ütközik a több mint félmillió éhezőnek szánt segélyszállítmányok célba juttatása. Októberben kalózok két, az ENSZ által bérelt hajót engedtek szabadon, az egyiket még júniusban kerítették hatalmukba, más hajók legénységükkel együtt továbbra is kalózok fogságában vannak. A szomáliai partok mentén március óta 23 kalóztámadást követtek el - közölte a Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal (IMB).