Kijárási tilalommal vetnének véget a francia zavargásoknak

2005.11.08. 8:41

Kijárási tilalom bevezetésére hatalmazzák fel az önkormányzatokat Franciaországban, hogy gátat vethessenek a 12. napja tartó utcai erőszaknak. A kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedés szerdán lép hatályba, de egy párizsi külvárosban már a bejelentés napján elrendelték a kijárási tilalmat. Keddre virradóra 814 gépkocsit gyújtottak fel a rendbontók, és 143 személyt állítottak elő a csendőrök.

Összesen 814 gépkocsit gyújtottak fel keddre virradóra Franciaország-szerte a 12. napja randalírozó fiatalok. A rendőrök és a csendőrök 143 személyt állítottak elő. Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy ebből hányat Párizsban, és hányat vidéken. Rendőrségi források azonban utaltak arra, hogy a francia főváros körzetének számító Ile-de-France térségében enyhül a zavargások hevessége, míg vidéken a helyzet a korábbiakhoz képest nem változott.

A hétfő éjszakai összecsapásokban négy rendőr sebesült meg. Előző éjjel még 36 rendőr szenvedett sérüléseket. A közép-franciaországi Auxerre-ben 15 embert szállítottak kórházba légzési zavarokkal, miután kigyulladt házuk pincéje. Toulouse-ban a rendbontók megállítottak egy buszt, és ráparancsoltak a sofőrre, hogy szálljon ki az üres járműből, majd lángra lobbantották azt. A helyszínre kiérkező rohamrendőrséget ötven fiatal benzines palackokkal és más tárgyakkal dobálta meg. A rendőrök könnygázt vetettek be.

Kijárási tilalom

Hétfőn Dominique de Villepin kormányfő bejelentette, felhatalmazzák a helyi önkormányzatokat, hogy ha szükséges, kijárási tilalmat vezethessenek be. "Amennyiben szükséges, a helyi önkormányzatoknak a belügyminiszter felhatalmazásával lehetőségük lesz kijárási tilalmat bevezetni, ha úgy ítélik meg ez hasznos a rend helyreállításában" - közölte a miniszterelnök. Az intézkedés ugyan várhatóan csak szerdán lép életbe, ám a Le Raincy nevű párizsi külváros polgármestere már hátfőn bevezette a kijárási tilalmat, hogy "megelőzze a tragédiát".

Kedden a nemzetgyűlés rendkívüli ülésén Villepin elmondta, hogy ha az erőszak folytatódik, akkor a kormány benyújtja a hosszabbításra vonatkozó törvénytervezetet. Hangsúlyozta, hogy az életbe léptetett törvény "kizárja a média általi ellenőrzést". Úgy véli, hogy a rend helyreállítása "időbe fog telni", és "nagy lélegzetű erőfeszítések kellenek" hozzá.

A kormányfő korábban közötle, hogy kormánya "határozott és igazságos" választ ad a rendbontásokra. A miniszterelnök az eddigi 8000 mellé további 1500 rendőr és csendőr kivezénylését jelentette be a zavargások megfékezésére. Villepin elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte az erőszakos cselekményeket.

A miniszterelnök ugyan kizárta annak a lehetőségét, hogy a hadsereget is bevessék, de közölte, "lépésenként minden szükséges intézkedést bevezetünk, hogy nagyon gyorsan helyreállítsuk a rendet Franciaország-szerte. Ez az elsőszámú kötelességünk: mindenkinek biztosítani a védelmet." A kijárási tilalomra vonatkozó felvetést várhatóan keddi rendkívüli ülésén hagyja jóvá a kormány.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK