Agyonlövéssel fenyegették meg Cyril Svoboda cseh külügyminisztert és családját . Az ismeretlen telefonáló azt követelte, hogy a csehek állítsák le a Kuba elleni nemzetközi fellépés sürgetését. A két ország között régóta feszült a viszony, Fidel Castro "amerikai lakájnak" nevezi Csehországot.

Agyonlövéssel fenyegették meg Cyril Svoboda cseh külügyminisztert és családját, ha a cseh diplomáciai vezetője továbbra is szorgalmazni fogja a Kuba elleni kemény nemzetközi fellépést. Csehország egyike azoknak, akik a legélesebben szólalnak fel a kubai kommunista rendszer ellen - a két ország közti viszony már évekkel ezelőtt megromlott.

"Megerősíthetem, hogy van ilyen információnk" - mondta Jirí Vokus rendőrségi szóvivő a külügyminisztert ért fenyegetésre utalva. A fenyegetés telefonon hangzott el egy ismeretlentől. A rendőrség még hétfőn tájékoztatta róla a minisztert, és megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket. További részleteket egyelőre nem közöltek.

Csehország és Kuba között évek óta nagyon feszült a viszony. A legutolsó incidens október végén történt, amikor a kubai hatóságok nem engedélyezték a cseh nemzeti ünnep megtartását egy havannai szállodában, mert a fogadásra bebörtönzött ellenzékiek feleségei is meghívást kaptak. A Svoboda vezette külügyminisztérium diplomáciai jegyzékben tiltakozott a történtek miatt. Fidel Castro válaszul - nem először - "amerikai lakájnak" minősítette Csehországot.

Csehország az Európai Unióban egyike azoknak az országoknak, amelyek a legkeményebb fellépést szorgalmazzák a kubai kommunista rendszer ellen. Václav Havel volt cseh államfő pedig egy nemzetközi bizottságot alapított, amely hasonlóan keményen fellép Fidel Castro ellen, és nyíltan támogatja a kubai ellenzéket.