Ötezer ember tüntetett - kezében gyertyával - szerdán Pozsonyban az újfasiszta erőszak ellen, majd a tömeg a Duna partjára vonult, ahol múlt pénteken ismeretlen neonáci személyek megöltek egy másodéves egyetemistát.

"A rossz és a gonosz ellen akarunk fellépni a szelídség és a humánum eszközeivel, mert tarthatatlan, hogy az írott törvények ereje nem tudja útját állni a fasiszta eszméknek, a másságot nem tűrő, a békés emberek életére, nyugalmára törő újnáci erőfitogtatásnak" - mondta el a tüntetők egyike.

Daniel Tupy húszéves egyetemistát péntek este a Duna-part ligetes részén a sötétből váratlanul előtörő bőrfejűek hét késszúrással megölték, társait összeverték, megszurkálták. A támadás nem az áldozat személyének, hanem másságának szólt: hosszú volt a haja és gitár volt nála.

A rendőrség megerősített erőkkel razziázik, de az ismeretlen gyilkosoknak azóta sem akadt a nyomára. Sem a nyomozóknak, sem a közvéleménynek nincsenek kétségeik afelől, hogy újfasiszták voltak az elkövetők, azok közül valók, akik az elmúlt két évben hat roma nemzetiségű embert öltek meg Szlovákiában azért, mert nem fehérek és nem fajtiszta szlovákok voltak.

A közvélemény és a szerdán utcára vonulók egyre élesebb bírálattal vetik a rendőrség szemére, hogy az elmúlt években tétlenül nézte a neonácik tobzódását, hosszú ideig eltűrte az egyértelműen újnácinak minősülő Szlovák Testvéri Közösség (SP) köztéri meneteléseit, fasiszta erőmutogatásait, és csak két héttel ezelőtt lépett fel ellenük. A társaság betiltását azóta a legfőbb ügyész már indítványozta a legfelsőbb bíróságnak.

A szerda esti pozsonyi tüntetésen számos politikus, köztük Pavol Hrusovsky házelnök, Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke, Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, sok parlamenti képviselő, több kormánytag is jelen volt. A gyilkosságot és az újnáci erőszakot szigorú szavakkal elítélő államfő, Ivan Gasparovic és Mikulás Dzurinda miniszterelnök egyéb teendőik miatt nem voltak ott a fiatal áldozatra emlékező tüntetők soraiban.

Megdöbbentő, hogy szerda délután a Szlovák Testvéri Közösség bejelentette, hogy ugyanott, ahol az antifasiszták - a köztársasági elnök pozsonyi székhelye előtt - egy hét múlva ők is tüntetni fognak: a kormány politikája ellen.

A pozsonyiaknál ugyan kevesebben, de szerdán Szlovákia más városaiban, Kassán, Zólyomban és Eperjesen is utcára vonultak az emberek, hogy felemeljék szavukat az újnáci erőszak ellen.