A vajdasági magyarok terhére történt jogsértések megítélésében továbbra is nézeteltérések vannak Budapest és Belgrád között, hasonlóképpen eltér a véleményük a problémák nemzetközi színtérre vitelének okairól, ennek ellenére mind Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter, mind Szabó Vilmos, a magyar Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára eredményesnek mondta a kétoldalú kisebbségi vegyes bizottság csütörtöki szabadkai ülését, amelyen az említett kérdésekről is szó volt.

A magyar, szerbia-montenegrói, szerbiai és vajdasági kormányilletékesekből, valamint a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács vezetőiből álló vegyes bizottság második, szabadkai ülésén értékelték az egy évvel ezelőtt Budapesten tartott első testületi ülésen vállalt feladatok végrehajtását, jegyzőkönyvbe foglalták az eredményeket és a végrehajtandó új feladatokat. A testület ülése előtt Ljajic és Szabó tárgyalt egymással.

Ljajic fenntartotta álláspontját, amely szerint a Magyarországon tartandó választásokkal lehet összefüggésbe hozni azt, hogy ismét európai fórumok elé kerültek a vajdasági magyarokat ért jogsértéseket. Ljajic szerint senki sem kívánja lebecsülni az incidensek súlyosságát és szőnyeg alá söpörni a problémákat. Szabó leszögezte, hogy a magyar kormány nem lát semmilyen összefüggést a két dolog között, ugyanis tavaly - amikor sokkal több volt az incidens - Magyarország jóval a választások előtt volt, de az európai intézmények már akkor is foglalkoztak a témával.

A magyar politikus szerint fennmaradtak a nézetkülönbségek akörül is, hogy miként minősíthetők "a múltban és az egészen közeli múltban történt atrocitások" a vajdasági magyarok sérelmére. Szabó közölte, hogy a vélemények jobbára az incidensek számának, hátterüknek és a hatósági intézkedéseknek a megítélésében térnek el.

A nézeteltérések ellenére Szabó és Ljajic is eredményesnek mondta kettejük találkozóját és a vegyes bizottság ülését: számos olyan feladat végrehajtásáról született egyetértés, amelyek a kisebbségek problémáinak megoldását, identitásuk és kultúrájuk megőrzését szolgálják. Ljajic elfogadta azt a magyar javaslatot, hogy szerb és magyar szakértőkből történészbizottság alakuljon a két ország és a kisebbségek közös múltjának tanulmányozására.

Az államtitkár szerint a közeli napokban megérkezik az illetékes tartományi szervekhez a magyar kormány százezer eurós támogatása a vajdasági toleranciaprogramhoz, amelyre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tett ígéretett májusi szerbia-montenegrói látogatása idején.