Theodor Meron, az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására felállított hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) elnöke az idei év végéig adott időt Szerbiának arra, hogy kiadja Hágának a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicot, különben az ország szerinte "ki lesz zárva" az euroatlanti integrációból.

Meron pénteken egynapos látogatást tett Belgrádban, a tárgyalások során elhangzott ultimátumáról Zoran Stankovic szerbia-montenegrói védelmi miniszter számolt be péntek este a szerbiai állami televíziónak (RTS) adott interjújában. A miniszter szerint amennyiben az év végéig nem teljesül Meron kívánsága, a szerbiai polgárokra "nagyon nehéz idők várnak".

Az NT elnöke péntek délután tárgyalt Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel, de a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón nem hozta szóba a Stankovic által említett kemény ultimátumot. A bírósági elnök arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösségnek fogytán a türelme amiatt, hogy a szerb hatóságok folyton halogatják Mladic, illetve "bűntársa",  Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök letartóztatását és kiadatását.

"A nemzetközi közösség igazán türelmetlen amiatt, hogy Szerbia egyre halogatja a hágai bíróság iránti kötelezettségei teljesítését, kiváltképpen most, amikor az Európai Unió jóváhagyta a stabilizációs és társulási szerződés aláírásáról szóló tárgyalások megkezdését" - hangoztatta Meron, hozzáfűzve: "tragikus" lenne, ha ennek híján megrekedne az ország európai uniós integrációja és kárt szenvednének kapcsolatai a nemzetközi közösséggel.