Neonácikkal néznek farkasszemet az ellenük tüntetők Halbéban. A városban van Németország legnagyobb katonai temetője, ahová rendszeresen kivonulnak a szélsőségesek. Szombaton körübelül két és félezer tüntető állta útját másfélezernyi neonáci menetének.

Körülbelül két és fél ezer tüntető zárta el az utat másfél ezer neonáci elől szombaton Halbéban, Németország legnagyobb katonai temetőjénél. A halbei erdei temetőhöz 0rendszeresen kivonulnak neonácik, szkinhedek, főleg november közepén, az úgynevezett népi gyásznap közeledtével. Ezen a napon a háborúk és az önkényuralom áldozataira emlékeznek a németek.

A Berlintől délre fekvő város temetőjében 20-30 ezer másdik világháborús áldozat maradványait rejti a föld. 1945 áprilisában itt zajlott le a világháború utolsó nagy katlancsatája. Az előrenyomuló szovjet hadsereg körülbelül 200 ezer embert, köztük civileket zárt gyűrűbe. A németek a végsőkig ellenálltak.
 
A halálos áldozatok számát negyvenezerre becsülik. A halottakat, köztük SS-tiszteket, a legkülönbözőbb helyeken, mezőn, erdőben, kertekben hantolták el, majd tizenegy tömegsírt és temetőt alakítottak ki hét hektárnyi erdei területen.

Jörg Schönbohm, Brandenburg tartomány belügyminisztere szombaton kijelentette: nem engedhetik meg, hogy Halbe rendszeres neonáci zarándoklat színhelye legyen. A neonácik és a tüntetők közé rendőrök álltak, hogy megakadályozzák a két tábor összecsapását.