Tálibok végeztek egy afgán kormányzó-helyettessel

2005.11.12. 10:01

Fegyveresek kirángatták autójából és megölték az afganisztáni Nimrúz tartoműny kormányzó-helyettesét. Néhány órával később egy körzeti vezetőt is agyonlőttek a lázadók.

Fegyveresek kirángatták autójából és megölték Nimrúz dél-afganisztáni tartomány kormányzóhelyettesét, aki éppen Kabulba, egy nemzeti megbékélési konferenciára igyekezett - jelentette be Nimrúz kormányzója szombaton.

Namatullah Juszuf Zai pénteken indult útnak, s Zábul tartományban csalták tőrbe és végeztek vele a kormányzó szerint tálib harcosok. Néhány órával később Hilmend tartományban egy volt körzeti vezetőt mecsetben imádkozás közben lőttek agyon lázadók.

A Pakisztánnal szomszédos afganisztáni tartományokban az utóbbi napokban több támadást hajtottak végre tálib gerillák. Legutóbb szombat hajnalban Host tartományban ütöttek rajta egy rendőrőrsön, s egy rendőrt megöltek, négyet pedig megsebesítettek.

Tálib lázadók fokozták a Hamid Karzai afgán elnökhöz hű magas rangú tisztviselők, vallási vezetők és rendfenntartó erők elleni támadásaikat, amelyeknek az a célja, hogy destabilizálja a térséget és meggyengítse az Egyesült Államok támogatását élvező kormányzatot.

Több mint 1100 ember, elsősorban lázadó halt meg idén a tálibokhoz köthető fegyveres összecsapásokban. Egy évben sem követelt ennyi áldozatot az erőszak azóta, hogy a 2001 őszén az Egyesült Államok vezetésével indított háborúban megdöntötték a tálib rendszert.

KAPCSOLÓDÓ CIKK