Az amerikai légierő iraki felkelőket támadott

2005.11.14. 22:38

Mintegy ötven felkelő vesztette életét egy hétfői amerikai légicsapásban a szíriai határ közelében fekvő Obeid iraki városban - jelentette be az amerikai hadsereg.

Az amerikai és iraki szárazföldi egységek offenzíváját támogató légierő öt célpontot bombázott a hajnali órákban. A jelentések szerint körülbelül ötven lázadó meghalt, és huszonöt további személyt elfogtak - olvasható a közleményben.

A 2500 amerikai és 1000 iraki katona részvételével alig több mint egy hete indított Acélfüggöny hadművelet célja a külföldi fegyveresek Szíria felőli beszivárgásának megszüntetése és a december 15-i parlamenti választáshoz a biztonságos szavazási körülmények megteremtése. Az akció új szakaszba lépett azzal, hogy az amerikai és iraki erők behatoltak a határtól 20 kilométerre, az Eufrátesz völgyében fekvő Obeidbe, miután átverekedték magukat a két szomszédos városon, Huszeibán és Karabilán. Az amerikai hadsereg úgy értesült, hogy e határ menti városokon keresztül szivárognak be külföldi harcosok és fegyverek Irakba.

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel két távolsági autóbusz közelében a nyugat-iraki Ramádiban, a merényletben hat ember meghalt, és harminc megsebesült, tíz közülük súlyosan - közölték kórházi források. A buszok utasai egy szomszédos kisvárostól, Tamimból utaztak Ramádiba, el-Anbár tartomány fővárosába.

Polgári személyeket ritkán ér támadás a felkelés egyik tűzfészkének számító tartományban, ahol a szunnita arab kisebbség harcol külföldi fegyveresekkel az oldalán a síiták és a kurd vezetésű kormány, valamint a kormányt támogató amerikai hadsereg ellen.