Lábon lőtte magát a volt szlovák miniszter

2005.11.14. 11:48

Meglőtte magát Pavlo Rusko volt szlovák gazdasági miniszter. A politikus vadászfegyverrel lőtte át a lábát - feltehetőleg véletlenül. Egy másik szlovák politikus pedig - Meciar pártjának egyik képviselője - ittasan okozott balesetet. A kár egymillió forintnak megfelelő korona.

Vadászfegyverével meglőtte magát Pavol Rusko, a szeptemberben menesztett szlovák gazdasági miniszter, az Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke. A szlovák rendőrség szerint valószínűleg véletlen, fegyvertisztítás közben bekövetkezett baleset történt.

Rusko, az egyik ANO-ból elpártolt képviselőjéről, Iveta Henzélyováról a közelmúltban rejtett kamerás felvételeket készített, amivel megpróbálta leleplezni a képviselői szavazatokkal folyó, állítólagos kupeckedést. Az üggyel kapcsolatban Ruskónak éppen hétfőn kellett volna vallomást tennie a rendőrségen.

A sérült a baleset után jelezte: állapota nem súlyos, csupán a lábikráját lőtte át, így a kórházban is kész együttműködni a rendőrséggel. A rejtett kamerás felvételek bemutatása óta a sajtó egyszerre kéri rajta számon, hogy miért nem rukkolt elő korábban a felvétellel, miért nem tett korábban feljelentést a korrupció gyanúja miatt, és hogyan vetemedhetett arra, hogy rejtett kamerás módszerekkel tőrbe csalja volt képviselőjét, aki tagad, és akire egyelőre semmit sem sikerült rábizonyítani.

Rusko pártjának frakciója a közelmúltban teljesen elnéptelenedett, mivel a pártelnöknek szabálytalan pénzügyek gyanúja miatt távoznia kellett a miniszteri székből. Ezt követően, az ANO képviselőinek egy csoportja - köztük három kormánytag - elhagyta a frakciót, és azóta is a kormánykoalíció oldalán szavaz. A frakció megfogyatkozása óta Rusko - nem sok eredménnyel - igyekszik felszínen tartani pártját, sokak szerint a rejtett kamerás felvételek nyilvánosságra hozása is ezt szolgálja.

Ittasan okozott balesetet a képviselő

Több mint két ezrelék alkoholszinttel a vérében közlekedési balesetet okozott vasárnap este Ján Cuper, Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnök pártjának parlamenti képviselője. A jogászprofesszor - az ellenzéki Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) frakciójának vezérszónoka - a Pozsonyhoz közeli Modorban (Modrá), egy parkoló gépkocsiba hajtott, és 160 ezer korona (csaknem 1 millió forint) kárt okozott. Cuper jogosítványát a rendőrség a helyszínen bevonta.

Az egyik szlovák kereskedelmi televízió értesülése szerint Cuper előbb megpróbált eliszkolni, de miután ez nem sikerült, a televízió kamerája előtt is elismerte, hogy ivott néhány pohárkával.