Madárinfluenzával fertőzött újabb háziszárnyasokat találtak a romániai Duna-deltában lévő Caraormanban hétfőre virradóra. Eddig négy csirkéből vett mintán mutatták ki a H5 típusú vírust, de azt még nem tudni, hogy az emberre is veszélyt jelentő H5N1-ről van-e szó. Eközben Vietnamban két újabb madárinfluenza-gyanús megbetegedést regisztráltak, és a vírus egy új fajtáját fedezték fel, míg Tajvanon egy erősen fertőző fajtája jelent meg a vírusnak. A Japán kormány bejelentette: ha kell, szükségállapotot vezetnek be.

A román mezőgazdasági minisztérium hétfőn délelőtt jelentette, hogy a Duna-deltában újabb fertőzési gócot találtak. Gheorghe Flutur agrárminiszter déltájban már némi pontosítással is szolgált a hírközlő eszközöknek adott nyilatkozatában. E szerint a Caraormanból származó - négy csirkéből vett - mintákból a bukaresti virológiai laboratórium ki tudta mutatni a H5 vírust, de csak a további vizsgálatok alapján lehet majd megállapítani, hogy az erősen fertőző H5N1-es változatról van-e szó.

A miniszter elmondta: Caraorman elszigetelt település, amelyet csak vízi úton lehet megközelíteni. Azon a helyen mindössze száztíz ház van. Az egészségügyi hatóságok mindenesetre meghozták a szükséges intézkedéseket, vagyis vesztegzár alá helyezték a falut, kötelezővé tették a baromfik elzárását, s még hétfőn hozzálátnak mintegy 1600-1700 szárnyas elpusztításához és elhamvasztásához. Ahogy a korábbi gócok esetében is eljártak, a hatóságok ezután megteszik a fertőtlenítéshez szükséges intézkedéseket. A lakosságot ezúttal is kártalanítják.

Az újabb fertőzéseket néhány nappal azután fedezték fel, hogy felszámolták az első madárinfluenza-fertőzési gócot a Duna-deltai Ceamurlia de Jos nevű településen. Flutur akkor úgy nyilatkozott: Ceamurlia községben teljesen feloldották az egészségügyi vesztegzárat.

Ez utóbbi intézkedésre azt követően került sor, hogy a fertőzés felfedezése után az egész településen teljes mértékben elpusztított és elhamvasztott háziszárnyas-állomány helyébe ceamurliai gazdaságokba elhelyezett "tesztcsirkék" laboratóriumi vizsgálatai egyértelműen bizonyították: a faluban megszűnt a fertőzés veszélye. Ami a másik deltai településen, Maliucon feltárt fertőző gócot illeti, a román miniszter úgy nyilatkozott, hogy pénteken ott is megszüntetik az egészségügyi vesztegzárat, mert a tesztszárnyasok ott is egészségeseknek bizonyulnak.

Újfajta vírus jelent meg Vietnamban

Eközben két, gyaníthatóan madárinfluenzás betegre bukkantak Vietnamban, ahol kutatók a betegség vírusának új, az emlősökre is veszélyes változatát fedezték fel. A sajtó hétfői jelentése szerint egy diák, aki tojást evett, kivizsgálásra kórházba került, s ugyancsak vizsgálják egy tüdőgyulladásban elhunyt asszony szövetmintáit. A mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint a H5N1 típusú vírust Vietnam 64 tartományából már tízben észlelték. A legújabb fertőzést Haiphong környékéről jelentették, ahol ezer csirke és kacsa pusztult el a múlt héten, négy farmon.

A Ho Si Minh-városi (Saigon) Pasteur Intézet közölte, hogy a 2005 elején begyűjtött 24 vírusmintában olyan mutációkat tapasztaltak, amelyek lehetővé tették, hogy a vírus erősen fertőzővé váljék és szaporodjon az emlősöktől származó szövettenyészetben.

A kutatások során mutációt találtak egy korábban meghalt betegből kitenyésztett vírusminta PB2-es génjében is, és a változás a vírus alkalmazkodóképességét növeli - jelentette a Quan Doi Nhan Dan című lap a molekuláris biológiai osztály vezetőjére hivatkozva.

Cao Bao Van osztályvezető közölte, hogy a vírusnak ez a változata a szövettenyészetben ellenáll a Tamiflu nevű gyógyszernek, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhalmozásra ajánl egy esetleges emberi világjárvány esetére. Azt reméltük, hogy a gyógyszer hatékony lesz a vírus elleni küzdelemben, de úgy találtuk, hogy az emberek nem támaszkodhatnak egyedül erre - mondta.

Fertőző vírus Tajvanon, készülődés Japánban

Tajvanon a madárinfluenza vírusának erősen fertőző, H7N3 típusát mutatták ki egy költöző madár ürülékében, és vizsgálják, hogy a vírus átterjedt-e a közeli baromfitelepekre - jelentette be a tajvani mezőgazdasági minisztérium. A H5N1 jelű vírushoz hasonlóan - amely eddig már több mint hatvan ember halálát okozta Ázsiában - a H7N3 jelű is képes embert megfertőzni - tette hozzá Huang Kuo-csing, a minisztérium állategészségügyi osztályának igazgatója.

A mintát a sziget déli részén található Tajnan városban, egy mocsaras területen találták, de madártetem nem volt a közelében. Ez a második eset, hogy H7N3 jelű vírust mutatnak kik Tajvanon. Először Tajpej külterületén találtak ilyet áprilisban. A H5N1 jelű is előfordult már Tajvanon, de járványt nem okozott. A H5N2 jelű elterjedése miatt azonban több százezer madarat el kellett pusztítani a szigeten 2004-ben.

Először Európában bukkantak a H7N3-ra még 1963-ban, nagy-britanniai pulykákban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) adatai szerint a legutóbbi előfordulások tavaly májusban és idén áprilisban voltak kanadai baromfikban. A WHO szerint a madárinfluenza-vírustörzsek közül csak a H5 és a H7 jelű erősen patogén.

Japánban a kormány hétfőn bejelentette, hogy milyen intézkedésekkel készül arra az esetre, ha kitörne egy madárinfluenza-járvány. Eszerint szükségállapotot vezethetnének be, amelynek keretében bezárhatnak iskolákat, megtilthatnák a gyülekezést, és akár erővel is kórházba szállíthatnak fertőzött embereket.

Emellett a szigetország kormánya megkezdte a Tamiflu nevű gyógyszer felvásárlását és raktározását. A hatóságok akkora adagot kívánnak felhalmozni, amely 25 millió ember ellátására elég öt napon belül. A svájci gyógyszer az influenza hatásait enyhíti. Ha a betegség emberek között terjedő fajtája megjelenik, a kormány 640 ezer halálesettel számol a szigetországban, annak ellenére, hogy máris készülnek a járványra.