Kihallgatták Oszama bin Laden féltestvérét

2005.11.15. 20:11

Yeslam Binladint, Oszama bin Laden Svájcban élő üzletember féltestvérét kihallgatták Párizsban egy 300 millió dolláros, Svájcból Pakisztánba történt állítólagos átutalás kapcsán, amelynek a kedvezményezettje a nemzetközi terrorhálózat vezetője volt - vált ismertté kedden francia igazságügyi forrásból.

Az ügyhöz közel álló forrás szerint Yeslam Binladin a hétfői kihallgatáson azt közölte Renaud van Ruymbeke vizsgálóbíróval, hogy nincs tudomása az ügyletről. A pénzügyekre szakosodott francia vizsgálóbíró 2001. december 5. óta nyomoz a svájci állampolgárságú üzletember cégei által végrehajtott "pénzmosási" ügyben. Binladin közölte: 1981 óta nem állt kapcsolatban a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások feltételezett kitervelőjével, aki egyike 53 féltestvérének.

Van Ruymbeke most hallgatta ki harmadszor tanúként Binladint a nyomozás keretében. A mostani kihallgatásra azután került sor, hogy a 2001. szeptember 11-i áldozatok hozzátartozói nevében eljáró ügyvédek által felbérelt magánnyomozó, Jean-Charles Brisard közölte: 2000-ben a genfi Deutsche Bankban az Oszama bin Laden édesapja által alapított Saudi Binladin Group (SBG) nevű vállalattal szoros kapcsolatban álló Cambridge Ingeniering nevű cég által nyitott számláról 300 millió dollárt utaltak át Pakisztánba. Az átutalás, amelyre 2001-ben az amerikai hatóságok is felfigyeltek, feltételezhetően a terrorista vezér számlájára érkezett.

A francia igazságszolgáltatás felvetette a Yeslam Binladin által vezetett és a családi vállalkozás javainak egy részét kezelő Saudi Investment Company (SICO) esetleges érintettségét az ügyben. A francia vizsgálóbíró hivatalos megkeresést intézett a svájci hatóságokhoz, amelyben az ügyben érintett két vállalat bankszámláiról kíván információkat kapni.

A vizsgálat 2001 decemberében kezdődött, amikor a gazdasági minisztérium pénzmosás elleni részlege Párizson keresztül lebonyolított, a Yeslam Binladin által irányított cégek felé irányuló gyanús pénzmozgásokról számolt be.