Svédországban is látták a CIA-gépeket

2005.11.15. 22:46

Svéd politikusok méltatlankodásukat fejezték ki amiatt, hogy állítólag az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által bérelt gépek szálltak le svéd repülőtereken.

A TT svéd sajtóügynökség jelentése szerint legalább két, a múltban a CIA által használt repülőgép szállt le a skandináv országban 2005-ben és 2002-ben. Az egyik gép több alkalommal leszállt a kubai Guantánamón lévő amerikai légitámaszponton. Tudott-e a kormány erről, jóváhagyta-e vagy sem? - kérdezte Lars Ohly, a Baloldali Párt vezetője a TT-nek nyilatkozva.

A svéd kormányfőnek felelnie kell arra, miért került ilyen egyértelműen Svédország érintkezésbe a CIA-val, amikor a CIA olyan cselekedeteket hajt végre, amelyektől az egész hivatalos Svédország elhatárolta magát - tette hozzá a baloldali pártvezető a foglyokkal a guantánamói börtönben való bánásmóddal kapcsolatos svéd bírálatokra utalva.

A spanyol kormány kedden jelentette be, hogy Spanyolország vizsgálatot folytat állítólagos fogolyszállító gépek ügyében, amelyek legkevesebb hat alkalommal szálltak le a Baleár-szigeteken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK