Koszovó továbbra is a függetlenség útját választja

2005.11.16. 19:14

Még a szerb parlament napirendjére sem került a kormány által előterjesztett koszovói határozat, a pristinai albán politikusok azonban egyként utasították el a dokumentumot, miközben a tartomány képviselőházában függetlenségi határozatot kívánnak elfogadni, dacára a nemzetközi közösség ellenkezésének.

Bajram Kosumi koszovói kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy Koszovó szerencsére olyan fázisba jutott, amikor sem a szerb kormány, sem a parlament határozata nincs befolyással jövőjére. "Ahelyett, hogy saját gazdaságuk és számos problémájuk rendezésével foglalkoznának, pocsékolják energiájukat, és tévútra viszik a közvéleményt" - szögezte le Kosumi.

Hasim Thaqi, az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnöke a Beta hírügynökségnek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Koszovó sorsának kérdése elsősorban a benne élő polgárok akaratától függ, és a NATO-csapatok bejövetele, illetve az ENSZ-igazgatás jelenléte óta Koszovó nemzetközi problémává vált, amelyre Belgrád nem hathat.

A szerb parlament a tízpontos határozattervezetet hétfőn tűzi napirendjére, ugyanaznap, amikor megkezdi közvetítő misszióját Martti Ahtisaari finn politikus, aki az ENSZ-főtitkár megbízásából vezeti a tartomány jövőbeni jogállásának megállapítását célzó tárgyalásokat. Nem kizárt azonban, hogy a koszovói parlament még Ahtisaari megérkezése előtt elfogadja saját határozatát, amelyben a tartomány függetlensége mellett foglal majd állást. A belgrádi média szerint a parlamenti pártok hosszú hetekig tartó vita után megszövegezték a dokumentumot, amely csütörtökön kerül a képviselőház napirendjére.

Sören Jessen-Petersen, a koszovói ENSZ-kormányzat vezetője arra figyelmeztetett szerdán, hogy a tartományi parlament elfogadhat olyan határozatot, amely körvonalazza Pristina majdani álláspontját a státustárgyalásokon, de a Koszovó függetlenségét megelőlegező határozat elfogadása egyoldalú lépés lenne, amelyet a nemzetközi közösség elutasítana. Philip Goldberg, az Egyesült Államok pristinai külképviseleti irodájának vezetője ugyancsak óva intette a koszovói albán vezetőket a határozat elfogadásától, mert szerinte az a státustárgyalásokat is veszélybe sodorná.

KAPCSOLÓDÓ CIKK