Irán ismét uránt dúsít

2005.11.17. 0:36

Irán újabb uránátalakításba kezdett iszfaháni atomlétesítményében, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió nyomást gyakorolt Teheránra vitatott nukleáris tevékenységének leállítása végett - közölte szerdán egy diplomata.

"Az átalakítás felújult" - mondta az osztrák fővárosban a diplomata, aki közel áll a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ). A NAÜ szóvivője nem erősítette meg a közlést, mindazonáltal megjegyezte, hogy az ügynökség szakértői Iszfahánban tartózkodnak.

A diplomata közléséből ítélve Teherán annak ellenére újította fel az uránátalakítást, hogy a NAÜ kormányzótanácsa november 24-re tervezett ülésén határozhat az iráni atomprogram ügyének az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé viteléről. A BT szankciókat is elrendelhet Iránnal szemben. Teherán október végén már tájékoztatta a NAÜ-t arról, hogy újabb uránmennyiséget szándékozik átalakítani, ennek időpontját azonban nem hozta nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy békés célúnak mondott nukleáris programja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Teherán ezt cáfolja. A múlt év végén Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal kötött megállapodása alapján Irán felfüggesztette az iszfaháni atomlétesítmény működését, amelyet idén augusztusban azonban felújított.

KAPCSOLÓDÓ CIKK