Letartóztattak egy magyar Greenpeace-aktivistát Lengyelországban, a nemzetközi környezetvédő szervezet egyik akcióján. A tiltakozók odaláncolták magukat egy génmódosított szóját szállító hajóhoz.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtökön megakadályozta egy génmódosított szóját szállító teherhajó kirakodását Lengyelországban. Az akció közben letartóztattak három aktivistát, köztük egy magyart - közölte Jacek Winiarski, a Greenpeace lengyelországi szóvivője.

A szóvivő tájékoztatása szerint tíz országból több mint ötven aktivista vett részt a tiltakozó akcióban, amellyel megakadályozták 25 ezer tonna génmódosított szója kirakodását a lengyelországi Gdynia kikötőjében.

A hatóságok letartóztattak három környezetvédőt - egy magyart, egy lengyelt és egy németet -, akik odaláncolták magukat a kikötő előtti vizeken álló hajó horgonyához - mondta Winiarski.

Többen transzparenst feszítettek ki "Lengyelország nem akar GMO-t (génmódosított szervezeteket)" felirattal. A szóvivő elmondta: követelik, hogy a hajó térjen vissza indulási helyére, Argentínába. A szervezet adatai szerint Lengyelországban a fogyasztók 76 százaléka ellenzi a génmanipulált termények felhasználását.