Irán továbbra is titkolja atomprogramját

2005.11.18. 17:20

Irán továbbra sem engedélyezi az ENSZ-ellenőrök belépését gyanús atomlétesítményébe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése szerint. A NAÜ ezért további ellenőrző látogatásokat tart szükségesnek ahhoz, hogy eldönthesse: nem dolgozik-e az iráni hadsereg titokban saját atomkutatási program megvalósításán a nyilvános, polgári célú program mellett.

Irán továbbra is akadályozza kulcsfontosságú katonai atomlétesítményei ellenőrzését - állapítja meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bizalmas jelentése, amelybe  pénteken betekintést nyert egy Bécsben dolgozó diplomata. A jelentésben Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója leszögezi: "feltétlenül szükséges" Irán részéről, hogy nagyobb betekintést engedjen nukleáris tevékenységébe, és ez "még várat magára". A jelentés jövő csütörtökön kerül a szervezet kormányzótanácsa elé, amelynek el kell döntenie, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul-e Irán gyanús atomprogramja miatt. A jelentés dicséri Teheránt a NAÜ-vel folytatott hatékonyabb együttműködésért.

Ennek keretében az iráni kormány átadott az ENSZ ellenőreinek egy, a feketepiacról származó leírást arról, miként kell elkészíteni az atomfegyver egyik legfontosabb egységét, a bomba magját. A feketepiacot Abdul Kadír Hán, a pakisztáni atombomba atyja hozta létre. Teheránban ezzel kapcsolatban azt állítják, hogy a dokumentumokhoz nem saját kezdeményezésükre jutottak hozzá. A komplett atomfegyver elkészítéséhez mindazonáltal számos egyéb alkotórész is szükséges - tette hozzá a jelentést ismerő bécsi diplomata.

A NAÜ több dokumentumot és további ellenőrző látogatásokat tart szükségesnek ahhoz, hogy eldönthesse: nem dolgozik-e az iráni hadsereg titokban saját atomkutatási program megvalósításán a nyilvános, polgári célú program mellett. Teherán továbbra sem engedélyezi ENSZ-ellenőrök belépését a Laviszán Sián melletti gyanús atomlétesítménybe.

Ott alkalmasint olyan berendezéseket tárolnak, amelyek az iráni atomprogram katonai célját bizonyítanák - áll a kiszivárogtatott jelentésben. Teheránban pénteken megerősítették, hogy megtagadták az ENSZ szakembereitől a belépést a laviszáni létesítménybe.

Ali Laridzsáni, a nukleáris programért felelős iráni politikus ezt azzal indokolta, hogy az ellenőröknek nem voltak "meggyőző indokaik" a katonai létesítmény fölkeresésére. Irán egyúttal megerősítette, hogy ismét elkezdte az urándúsítás egyik bevezető munkálatát, az urán átalakítását urán-hexafluorid gázzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK