Aláírták a nagykoalíciós megállapodást Németországban

2005.11.18. 13:23

Németországban utoljára 1966-ban léptek kormányzati szövetségre a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták. A megállapodás értelmében a kancellári posztot a kereszténydemokrata párti Angel Merkel töltheti be.

Rövid ceremónia keretében aláírták pénteken Berlinben a német nagykoalíciós megállapodást. A konzervatív uniópártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) közel 40 év után vállalkoznak ismét közös kormányzásra. Az aláírás színhelye a német parlament egyik épülete, a Paul Löbe egykori szociáldemokrata politikusról elnevezett ház előcsarnoka volt, és körülbelül negyed órán át tartott.

A 190 oldalas dokumentumot a két politikai tábor vezetői szignózták, köztük Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke, kijelölt kancellár, Matthias Platzeck, a szociáldemokrata párt élére néhány nappal ezelőtt megválasztott brandenburgi politikus és Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Németországban azt követően merült fel, hogy a legfőbb politikai riválisok egymással lépjenek koalícióra, hogy a választáson egyik párt sem szerzett akkora többséget, amely elég lett volna a kormányalakításhoz. Utoljára 1966-ban lépett kormányzati szövetségre egymással a CDU és az SPD, bár tartományi szinten viszonylag gyakori a nagykoalíció.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK