Rendőrnőt lőttek agyon Angliában

2005.11.18. 20:25

Agyonlőttek egy rendőrnőt, egy másikat súlyosan megsebesítettek ismeretlen tettesek pénteken este az észak-angliai Bradford városában, rablási kísérlet közben.

A Nyugat-Yorkshire grófságbeli rendőrség közlése szerint a két rendőrnő hívásra szállt ki egy utazási irodához, ahol éppen rablás volt folyamatban. A tettesek mindkét rendőrt arcon lőtték; egyikük a helyszínen meghalt, másikukat súlyos állapotban szállították a helyi kórházba. Péntek estére Bradford belvárosát a rendőrség teljesen lezárta, a városrészt fegyveres rendőri egységek szállták meg.

A rendőrgyilkosság rendkívül ritka Nagy-Britanniában. Legutóbb 2003-ban volt erre példa; akkor Leedsben ölt meg egy amerikai állampolgár egy rendőrt, aki a kocsijában talált kábítószer és fegyver miatt készült őt őrizetbe venni. A volt tengerészgyalogos, akit azóta életfogytiglani börtönre ítéltek, szabályosan kivégezte a rendőrt: a földre teperte, és közelről főbe lőtte.

Az egyik leghírhedtebb angliai rendőrgyilkosság több mint húsz éve történt. Yvonne Fletcher fiatal brit rendőrnő 1984-ben Líbia londoni Népi Irodája (nagykövetsége) előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből rövid sorozat dördült el, és Fletcher holtan esett össze.

A gyilkos kilétére soha nem derült fény, a diplomáciai viszony azonban másfél évtizedre megszűnt a két ország között, és csak az 1988-as lockerbie-i repülőgéprobbantás miatt körözött líbiai titkos ügynökök kiadatása után állt helyre.