Gerhard Schröder német kancellár kedden távozó kormánya úgy döntött, hogy kedvezményes áron elad két Delfin osztályú tengeralattjárót Izraelnek.

A szociáldemokrata-zöld kormány sokáig habozott, hogy eladjon-e újabb tengeralattjárókat az izraeli haditengerészetnek. Német sajtójelentések szerint azért tétovázott, mert tartott tőle, hogy a zsidó állam atomfegyverekkel szerelheti fel ezeket a harceszközöket, veszélyeztetve a Közel-Kelet törékeny stabilitását. Izraeli források szerint azonban nem emiatt húzódott el az egyezség létrejötte, hanem az árvita miatt. Berlin sokáig vonakodott elfogadni azt az izraeli igényt, hogy részben a német állam finanszírozza a tengeralattjárók vételárát.

A Der Spiegel és a Focus német folyóiratok szombaton megjelent számai szerint a hozzávetőleg egymilliárd eurós ár egyharmadát a német szövetségi kormány állja.

Németország a kilencvenes évek elején ingyen engedett át Izraelnek két Delfin osztályú tengeralattjárót, egy harmadikat pedig a fegyverpiaci ár töredékéért adott el neki.