Indiai mérnököt raboltak el a tálibok

2005.11.20. 9:43

Tálib gerillák raboltak el egy indiai útépítőmérnököt Dél-Afganisztánban. A mérnökkel együtt afgán sofőrjét és testőreit is elragadták a fegyveresek. Az elmúlt egy évben számos útépítő mérnököt ejtettek foglyul a lázadók, sokukat meg is ölték.

Tálib gerillák elraboltak szombaton egy indiai útépítő mérnököt a dél-afganisztáni Nimrúz tartományban. A lázadók által bejelentett emberrablás hírét az afgán belügyminisztérium szóvivője is megerősítette. Mint közölte, az indiai mérnököt autójából ráncigálták ki, és vele együtt a sofőrt és két testőrt is elhurcoltak. Ők hárman afgán állampolgárok.

Az utóbbi egy évben több olyan indiai és török mérnököt ejtettek fogságba a tálibok, akik Dél-Afganisztánban dolgoztak útépítéseken. Egy török szakembert meg is gyilkoltak, a többieket feltehetően váltságdíjért cserébe szabadon engedték. Legutóbb augusztus 31-én egy brit útépítő mérnököt raboltak el meg Faráh tartományban, akinek holttestét három nappal később találták meg.

A dél-, délnyugat-afganisztáni tartományokban jelentősen romlott a biztonsági helyzet a tálib rendszer 2001-es megdöntése óta, különösen a Kandahárt és Herátot összekötő út mentén. Az arra járókat a kormányellenes lázadók és a csempészettel foglalkozó bűnbandák támadásai fenyegetik. A héten Kabulban és Dél-Afganisztánban öngyilkos merényletek sorát hajtották végre tálibok.

Mintegy húszezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban, akik tálib harcosok és iszlámista szövetségeseik - mint például az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet - tagjai után kutatnak. Az év eleje óta közel 1500 ember, elsősorban tálib lázadó vesztette életét fegyveres összecsapásokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK