Februárban tartják az iraki megbékélési konferenciát

2005.11.20. 15:27

A jövő év februárjának utolsó hetében rendezik az iraki megbékélési konferenciát - jelentette be vasárnap Kairóban az Arab Liga szóvivője. A kairói értekezleten az iraki államfő tárgyalásokat ajánlott az iraki kormányzat ellen fegyverrel harcolóknak. Az elnök ajánlatát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportja rögtön elutasította.

Hajlandó tárgyalni a fegyveres felkelőkkel is az iraki elnök a béke érdekében. Dzsalal Talabani egy kairói értekezleten jelentette ezt ki vasárnap. Közölte, "ő az összes iraki elnöke", ezért hajlandó meghallgatni azokat is, akik "magukat az ellenállásnak nevezik". "Ha érintkezésbe akarnak lépni velem, üdvözlöm őket... meghallgatom őket, még ha bűnözők, vagy vádlottak is... Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is fogadom, amit mondanak" - mondta.

Talabani a párbeszédet nem csak a felkelőknek, hanem az előző rendszer híveinek is felajánlotta azon a "kibékülési találkozón", amit az Arab Liga szervezett az iraki politikusoknak. Egyes értesülések szerint máris találkozott a Szaddám-rendszer néhány egykori vezetőjével. A Londonban arab nyelven kiadott al-Hayat szerint már javaslatokat is kapott felkelő csoportoktól, és a feltételeket megvizsgálják a Pentagon és amerikai tisztségviselők bevonásával.

Az elnök ajánlatát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportja elutasította. A jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi vezette csoport vasárnap este Dubajban nyilvánosságra hozott internetes közleményében azt hangoztatta: "köztünk és közöttük csakis a kard és a vér párbeszéde létezhet". A nyilatkozat hitelességét egyelőre nem sikerült egyértelműen bizonyítani.

Meglepett síiták

Talabani kezdeményezése meglepetést keltett a kormányzat egyes köreiben. Egy síita politikai vezető kijelentette: "ez egyoldalú lépés volt, amit nem egyeztettek velünk". Az iraki parlamentben és kormányzatban a síiták vannak többségben. Talabani kurd származású.

Irak-konferencia februárban

Az Arab Liga azzal a szándékkal szervezte meg az értekezletet, hogy a részvevők igyekezzenek áthidalni etnikai és vallási ellentéteiket, és készítsenek elő egy nagyobb megbékélési konferenciát. Erre az Arab Liga szóvivőjének vasárnap esti bejelentése szerint a jövő év februárjának utolsó hetében kerül sor.

A kairói tanácskozástól azt várták elsősorban, hogy segítsen újra bevonni a szunnitákat - a Szaddám-rezsim egykori kedvezményezettjeit - az iraki politikai életbe. Ennek a felekezetnek a tagjai túlnyomórészt távol maradtak mind a januári parlamenti választásoktól, mind az új alkotmányról novemberben rendezett népszavazástól.

A síita muzulmán Dzsaafari a konferencia keretében életében először találkozott Muszana Hárisz ad-Dari szunnita muzulmán méltósággal, igyekezvén megtörni a jeget a két vallási irányzat között, melyek homlokegyenest ellenkezően ítélik meg az amerikai jelenlétet Irakban. Dari, aki szombaton védelmébe vette az amerikaiak ellen intézett támadásokat, vasárnap Muszával és Dzsaafarival ebédelt. A két iraki politikus egy szemtanú elmondása szerint beszélgetett is egymással az asztalnál. Dari - szóvivőjének közlése szerint - üdvözölte Dzsalal Talabani iraki elnök nyitottságát az iraki ellenállókkal megindítandó párbeszédre, bár a szóvivő szerint a kormánynak tovább kell lépnie, és el kell ismernie az ellenállást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK