Porter Goss, a CIA igazgatója szerint egyedülálló és újító módszereket vetnek be a foglyok vallatásánál, amelyek azonban mind jogszerűek. A CIA-nek szüksége van a nagyobb rugalmasságra, mert az ellenségnek nem kell betartania a törvényességet - állította.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kihallgatói többféle "egyedülálló és újító" módszert alkalmaznak, hogy "életbevágóan fontos" információt szedjenek ki a terrorizmussal gyanúsított foglyokból, de szigorúan betartják a kínzást tiltó törvényeket a USA Today napilap hétfői számának nyilatkozó Porter Goss CIA-igazgató szerint. Porter Goss szerint a CIA hivatalosan semleges álláspontot foglal el John McCain republikánus párti szenátor törvényi kezdeményezésével szemben, amely megtiltaná a "kegyetlen, embertelen és megalázó" bánásmódot a foglyokkal szemben. Dick Cheney alelnök arra akarja rávenni McCain szenátort és társait, hogy a CIA-t mentesítsék a tilalom hatálya alól, a Fehér Ház pedig jelezte, hogy megvétózza azt a két katonai költségvetési törvénytervezetet, amelyekhez kiegészítésként a tilalmat csatolták. A képviselőházi változat nem tartalmazza a McCain-féle kezdeményezést, ezért a két háznak egyeztető tárgyalásokat kell folytatnia a végleges szövegről.

A CIA nem kínoz - mondta az igazgató. Életbevágóan fontos információkat gyűjtünk törvényszerű eszközökkel, egyedülálló és újító módszerek széles körű választékával, amelyek mind törvényesek, és egyik sem jelent kínzást - jelentette ki Porter Goss, aki szerint ezek a módszerekkel értékes információkhoz jutottak, de nem részletezte, milyenekhez. Az ellenség jelentős előnyben van a lomha, bürokratikus szervezettel szemben, mivel nem kell aggódnia az előírások, parancsnoki hierarchia és a törvényesség betartása miatt. Ezért a CIA-nak nagyobb rugalmasságra van szüksége a törvény szabta keretek és a szakmai etika követelményein belül - fogalmazott.

Goss elzárkózott a The Washington Post és a Human Rights Watch értesüléseinek a megvitatásától. A napilap és a jogvédő szervezet úgy tudja, hogy a CIA titkos börtönöket működtet kihallgatóközpontokként Kelet-Európában és másutt. Goss szerint a sajtó a gyanús személyek elfogását és kihallgatását segítő szövetségesekről közölt kiszivárogtatásokkal megtorló terrortámadásnak teheti ki ezeket az országokat.

Az ABC televízió CIA-források alapján hat kérdéses vallatási módszert ismertetett, amelyek a tenyérrel a gyomorszájra mért, ezért tartós sérülést nem okozó ütésektől kezdve a tettetett kivégzésig terjednek. A foglyokat például arra kényszerítik, hogy több mint 40 órán át álljanak megbilincselt kézzel és lábbal. A "hideg cella" módszere alkalmazása azt jelenti, hogy a fogolynak tíz Celsius-fok hidegben kell meztelenül állniuk, miközben rendszeresen hideg vízzel öntik le őket. A legbrutálisabb módszer szerint a foglyot egy deszkára kötözik, fejét nejlonba burkolják, majd vizet öntenek rá, aminek hatására úgy érzi, megfullad, és könyörög, hogy vallhasson. Az ABC szerint ezekkel a módszerekkel az al-Kaida terrorhálózat felsővezetőit vallatják.