A bölcsek tanácsa támogatja a japán nők trónra lépését

2005.11.24. 19:52

A bölcsek tanácsa hivatalosan javasolta Japánban, hogy nők is a császári trónra léphessenek, az erre vonatkozó jelentésüket csütörtökön adták át Koidzumi Dzsunicsiro kormányfőnek.

A tíz magas rangú személyiségből álló testület jelentésében azt javasolja, hogy a császár legidősebb gyermeke legyen a trón örököse, nemétől függetlenül. Ez lenne az egyik megoldás a trónöröklési válság rendezésére Japánban, ahol a császári családban negyven éve nem született fiúutód.

A fiúörökös hiánya rettenetes nyomással nehezedik Naruhito trónörökös hitvesére, Maszako hercegnőre. Miután 2001-ben életet adott kislányának, Aikónak, depresszióban szenved. Állítólag az utóbbi időben jobban érzi magát és néhányszor a nyilvánosság előtt is megjelent.

Még ha a bölcsek tanácsának javaslatát támogatja is a parlament, Aikónak alig van esélye, hogy rövidesen a Krizantém-trónra kerüljön. Apja csak 45 éves és a jelenlegi császár, a 71 éves Akihito tökéletes egészségnek örvend. Utoljára a XVIII. században ült nő a japán császári trónon, Go-Szakuramacsi személyében, aki 1762 és 1771 között uralkodott.

A kormányfő 2006-ban tervezi benyújtani a parlamentnek az 1947-es trónöröklési törvény módosítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK