Ellen-hálaadást tartottak az indiánok

2005.11.24. 22:03

"Ellen Hálaadást" tartottak csütörtökön az észak-amerikai indiánok a San Francisco-i öbölben található Alcatraz szigetén, földjeik elvesztésére emlékezve.

"Ez a legszomorúbb nap a számunkra" - jelentette ki Bear Lincoln, a wailikie törzs tagja, miközben izzó zsályát lóbált, hogy tisztítsa a levegőt és elűzze a gonosz szellemeket. "Nagy hiba volt, hogy segítettünk az utazóknak túlélni azt az első telet. Azonnal elárultak bennünket, mihelyst visszatért az erejük" - tette hozzá.

Az amerikaiak minden évben november utolsó csütörtökjén tartják a Hálaadás ünnepét, annak emlékére, hogy a Mayflower hajón érkezett telepesek az első termést 1621-ben learatták. A hagyományos menü rendszerint pulyka, annak emlékére, hogy a telepesek megosztották ételüket az indiánokkal, akik segítettek nekik a túlélésben az új országban.

A szervezők szerint mintegy háromezren szálltak kompokra a San Franciscó-i Fisherman mólónál, hogy Alcatrazra utazzanak.

"Végül is, ez az ő országuk" - jelentette ki a mexikói származású Irma Pinedo, a megemlékezésen részt vevő azték táncosok egyike. "Mi ma nem eszünk pulykát" - tette hozzá. "Minden évben elhozom a gyermekeimet, mert azt akarom, ők is megtudják, hogy van a történelemnek egy másik változata is" - mondta a 41 éves Erin Alexander.

Az amerikai indiánok énekeiben, táncaiban és imáiban palesztinok, aztékok, afrikai etnikumok képviselői is részt vettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK