Finnország is magyarázatot követel a CIA-tól

2005.11.24. 20:48

A holland külügyminiszter figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy kérdésessé válhat hazája részvétele az amerikai vezetésű hadműveletekben, ha Washington továbbra is eltitkol információkat a titkos kelet-európai CIA-börtönökről, míg a finn biztonsági szolgálat magyarázatot kért a Központi Hírszerző Ügynökségtől egy Helsinkiben leszállt gyanús repülőgépről.

"Az Egyesült Államoknak nyílt lapokkal kell játszania. Előbb vagy utóbb úgyis kiderül az ügy" - jelentette ki Ben Bot a hágai parlamentben az ANP holland hírügynökség jelentése szerint. A miniszter hangsúlyozta: "Egyensúlyba kell hozni a terrorizmus elleni harc érdekeit és az emberi jogok tiszteletben tartását". Emlékeztetett, hogy Hollandia számos afganisztáni amerikai műveletet támogatott. Hozzátette: nagy hangsúlyt helyeznek a foglyokkal való jó bánásmódra és a genfi egyezmény betartására.

A finn biztonsági szolgálat (Supo) magyarázatot követelt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), amely állítólag iszlámista terroristákat szállított - jelentette csütörtökön az STT hírügynökség.
Seppo Nevala igazgató szerint a Supo kifejezetten kérte a CIA-t, erősítse vagy cáfolja meg, hogy voltak-e utasok azon Lockheed C-130 típusú, amerikai felségjelű gépen, amely 2003. május 16-án szállt le a Helsinki-Vantaa nemzetközi repülőtéren.

A Borgaabladet című lap szerdán fényképpel illusztrált írásában arról számolt be, hogy a gép, amelyen feltehetően a terrorellenes harc jegyében elfogott személyeket szállítottak olyan országba, ahol megkínozhatják őket, rövid időre leszállt a helsinki repülőtéren.

Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter csütörtökön a parlament külügyi bizottsága előtt részletesen kitért arra a húsz esetre, amelyekről a sajtó és az Egyesült Baloldal (IU) kommunista pártszövetség feltételezte, hogy CIA-foglyokat szállító repülőgépek szálltak le a Baleár- és a Kanári-szigeteken. Moratinos közölte, hogy a járatokat a spanyol kormány "engedélyezte".

A spanyol kormánynak a rendelkezésére álló információk birtokában meggyőződése, hogy valamennyi leszállás a törvénynek megfelelően történt - szögezte le a külügyminiszter, hozzátéve, hogy Spanyolország azon ritka országok egyike, amely magyarázatot kért Washingtontól és vizsgálatot indított az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK