Tíz nappal 2001. szeptember 11. után George Bush amerikai elnököt úgy tájékoztatta a hírszerzés, hogy nincs semmiféle hitelt érdemlő bizonyíték, amely a New York-i és washingtoni terrortámadást vagy pedig az al-Kaida terrorhálózatot összekötné Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimjével - olvasható a The National Journal hírmagazin legfrissebb számában.

A hetilap kormánydokumentumokat ismertet, hivatalban lévő vagy volt tisztségviselőket idéz; szerintük Szaddám Huszein az Oszama bin Laden vezette al-Kaidát inkább fenyegetésnek, mintsem lehetséges szövetségesnek tekintette.

AZ elnök 2002. szeptember 25-én a hírszerzés tájékoztatása ellenére egy beszédében azt hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni harcban nem lehet Szadám Huszein iraki diktátort különválasztani az al-Kaidától. Dick Cheney alelnök annak alapján hozta összefüggésbe a bagdadi rezsimet az al-Kaidával, hogy a szeptember 11-i 19 öngyilkos merénylő egyike Prágában találkozott az iraki titkosszolgálat egyik tisztjével.

A kormány Irak miatt a bírálatok kereszttüzében áll. Az ellenzék egyebek között azzal vádolja az elnököt, az alelnököt és a kormányt, hogy a hírszerzési értesüléseket manipulálva félrevezették a kongresszust és a közvéleményt a bagdadi rezsim tömegpusztító fegyvereire és az al-Kaida terrorszervezettel ápolt állítólagos kapcsolataira vonatkozólag, hogy igazolják az Irak elleni katonai fellépést.

Dick Cheney alelnök a minap alaptalannak és becstelennek nevezte az olyan vádakat, amelyek szándékos megtévesztést emlegetnek.