Fagyhalál vár a pakisztáni túlélők felére

Körülbelül 35 ezer embert fenyeget fagyhalál Pakisztánban. Az októberi földrengésben életben maradt, de otthonukat vesztett emberekre mínusz húsz fokos hidegek várnak.

Fagyhalál fenyegeti az október eleji, pusztító pakisztáni földrengés sebesültjeinek a felét, körülbelül 35 ezer embert. Erről a mentési munkálatok koordinálásával megbízott NATO-csoport egyik vezetője számolt be csütörtök este Lisszabonban. Mario Lemos Pires ezredes szerint a szóban forgó adat a pakisztáni kormánytól származik.

A magas rangú portugál katonatiszt a LUSA hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy a katasztrófa pusztításai elképzelhetetlen mérteket öltöttek. A földmozgás sújtotta pakisztáni, továbbá kasmíri területeket az egészségügyi berendezések teljes hiánya jellemzi. A földrengés következtében több 3,2 millió ember vált hajléktalanná, s a beköszöntött rendkívül hideg időszakban túlélésük biztosításához a segélyezés fokozására van szükség. A 70 ezer sebesült felét azonban szinte azonnali fagyhalál fenyegeti.

A pakisztáni meteorológusok nagyon hideg telet jósolnak. A hőmérséklet több helyütt mínusz húsz fok alá süllyedhet. Az október 8-i földrengés következtében hivatalos adatok szerint 73 ezer ember vesztette életét, de érkeztek hírek 87 ezer áldozatról is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK